Web3 Nedir?

İnternetin sözde bir sonraki yinelemesi hakkında bilgi edinin.

Birinin Web3 hakkında konuştuğunu duymak en azından göz korkutucu ve en iyi ihtimalle kafa karıştırıcı olabilir. Web3’e ne zaman geçtik; hala Web1’de değil miyiz, yoksa sadece “web” demiyor muyuz? Yoksa bu günlerde insanların WWW’yi aramasının başka bir yolu mu? Bu soruların her ikisinin de cevabı sert, soğuk bir hayır.

Her şeyden önce, kimse kesinlikle WWW Web3’ü aramaz. Bunun yerine Web3, WWW’nin yeni bir yinelemesi veya sürümü için bir fikirdir. İkincisi, kesinlikle Web1’de değiliz. Bugünlerde çoğumuzun kullandığı internet sürümü Web2’dir. Birçok kişi Web3’ü internetin geleceği olarak selamlıyor. Terim neredeyse on yıldan beri var olmasına rağmen, birçok kişi onu tanıma meydan okuyan bir terim olan “puslu” olarak adlandırıyor. Hadi halledelim, olur mu?

Web1 ve Web2

Daha ileri gitmeden önce, küçük bir tarih dersi zamanı. Web1, internetin ilk aşamalarındayken adlandırdığımız şeydir. Çoğu web sitesi bu noktada statik web sayfalarıydı. Zaman çizelgesine bakıldığında, Web1, (veya Web 1.0) kabaca, 1991’den 2004’e kadar olan yıllarda var olduğu şekliyle internete atıfta bulunur. Zamanın bu noktasında, çoğu kullanıcı üretici değil içeriğin tüketicisiydi.

Bir web sitesinde içerik tüketmek, dergi okumak gibiydi. Son kullanıcıların verilerin üretimi üzerinde herhangi bir kontrolü yoktu. Aktif değil, pasif tüketicilerdi. Ancak internet bu noktada bir dizi merkezi olmayan protokoldü.

Daha sonra 2004’ten başlayarak günümüze kadar Web2 kullanıyoruz. Bir yazılım güncellemesinin sürümleri gibi görünse bile, internete resmi bir yükseltme yapılmaz. Bu terminolojiler, internetin dönemlerini tanımlamak için yeni ortaya çıktı.

Web2, merkezileşme çağıdır. Kullanıcılar sadece tüketiciler değil, aynı zamanda içerik üreticileridir. Tumblr, Blogger gibi platformlar veya Facebook, Twitter, YouTube gibi sosyal medya platformları bunu başlattı. Kullanıcılar içerik üretebilir ve onunla etkileşim kurabilir. Ancak içerik çoğunlukla merkezi depolarda depolanır. Google, Facebook (veya Meta), Amazon vb. gibi şirketler bu veri havuzlarının büyük bir kısmına sahiptir.

Web3, sözde bu evrimde bir sonraki adımdır. İnternet, kullanıcıların internetin bir kısmına sahip olacağı ve içeriği üzerinde kontrol sahibi olacağı, Web2’nin tekelini kıracak şekilde bir kez daha merkezi olmayacak.

Web3 vs Web2

İnsanların Web3’ün gelecek olduğuna inanmalarının başlıca nedenlerinden biri, Web2’yi değiştirme ihtiyacı hissetmeleridir. Ancak Web2’de tam olarak yanlış olan nedir? Ve Web3 bunu nasıl düzeltecek?

Çoğu Web3 inananı, Web2 kurulumunun iyi olmadığını söylüyor. Ve bu nedenle, yeni bir yöne ihtiyacımız var. Web3 hala etkileşimli bir internet sunuyor, ancak merkezi olmayan bir internet.

İnternet ademi merkeziyetçi olacağından, hiçbir şirket herhangi bir veriye sahip olmayacak. Bu nedenle, hiç kimse erişimi kısıtlayamaz. Örneğin, Twitter’ı düşünün. Twitter, topluluk kurallarını ihlal eden tüm tweetleri kaldırabilir veya hesapları askıya alabilir. Başka bir deyişle, siteye erişiminize şirket karar verir. Web3 modelinde hiç kimse sizi sansürleyemez veya hizmete erişiminizi engelleyemez. Web3, şu anda Web2’de bulunmayan internete açıklık ve şeffaflık getirmeyi amaçlamaktadır.

Web2 ile şirketler ayrıca hedefli reklamlarla verilerimizden para kazanıyor. Web3’te kullanıcılar, verileri şirketlere devretmedikleri için verilerinin kötüye kullanılması konusunda endişelenmek zorunda değiller.

Web3, Web2’nin sahip olduğu diğer gizlilik ve güvenlik konularını da ele alır. Web2 ile veriler merkezi sunucularda depolanır. Hatta bazı verilerinizi sizin rızanız olmadan saklarlar. Ancak daha da önemlisi, merkezi sunucu kavramı, ifade özgürlüğünün olmadığı ülkelerde yaşayan kullanıcıları en fazla riske sokar.

Hükümetler, uygulamaları verileri devretmeye zorlayabilir. Müdahale etmeleri, uygulamaları ele geçirmeleri ve hatta kapatmaları bile onlar için çok kolay. Web3, merkezi olmayan, eşler arası ağ mimarisi ile bu sorunu ortadan kaldırır.

Web2’de, sosyal medya ağlarına gönderdiğimiz içeriğin sahibi de biz değiliz, aksini ne kadar istesek de. İçeriğimizin yarattığı herhangi bir değer, bize değil, platforma fayda sağlar. Ancak Web3’te kullanıcılar yalnızca ona sahip olmakla kalmayacak, aynı zamanda ondan para kazanabilecekler. NFT’ler bunun en eski örneklerinden biridir.

Web3: Bir Tanım

Web3’ü, blok zincirine dayalı internet üzerinde merkezi olmayan bir ekosistem olarak gevşek bir şekilde tanımlayabiliriz. Ayrıca token tabanlı ekonomiyi de içerecek. En önemli şey, Web3’ün henüz burada olmamasıdır. Web3 inananlarının internetin nereye doğru gittiğini söylediği gelecek hakkında bir spekülasyon. Bu yüzden bunu açıklamak çok zor çünkü etrafta uçuşan bir sürü vizyon var. Yine de, bazı özellikler ortaktır.

Web3 ağları tartışmasız daha açık, izinsiz ve güvenilmez olacaktır.

Web3 Mimarisi

Web3, bir hizmetin kullanılması karşılığında verilerinizin paylaşılmasını içermez. Bunun yerine, kullanıcılar verilerini vermek zorunda kalmayacak; yine de sahip olacaklar. Ağın yönetimine katılabilecekler. Kullanıcılar, ağın nasıl çalışacağı ve basit bir oylama mekanizması kullanarak hangi yeni özelliklerin uygulanacağı konusunda söz sahibi olacaklar.

Kullanıcılar bir şekilde ağın hissedarları gibi olacaklar. Hisseler yerine, blok zinciri ağlarının yerel kripto para birimi belirteçleri vardır. Bu jetonlardan yeterince sahip olanlar, ağın yönetimine katılma hakkı kazanır. Kullanıcılar, ağın çalıştırılmasına ve bakımına yardımcı olarak sahiplik paylarını daha da kazanabilirler.

Web3 ağı, 3 ana yenilikçi teknoloji katmanına sahip olacaktır: uç bilgi işlem, merkezi olmayan veri ağları ve yapay zeka.

Web2, verilerinizi işlemek için çoğunlukla bulut hizmetini ve veri merkezlerini kullanır. Ancak Web3, veri merkezlerini uç noktaya, yani uç bilişime yayıyor. Uç bilgi işlemde, veriler oluşturuldukları yere daha yakın bir yerde işlenir ve analiz edilir. Tahminler, giderek daha fazla IoT (Nesnelerin İnterneti) cihazının artan kullanımı nedeniyle veri merkezlerindeki mevcut veri işleme modelinin birkaç yıl içinde geçersiz hale geleceği yönünde. Web3 de bu yeni teknolojiye güvenecekti.

Merkezi olmayan veri ağları ve yapay zeka, bir araya getirildiğinde Web3 ağının temellerini oluşturacaktır. Gizlilikten ödün vermeyen bir dünya olurdu ve yapay zeka tahminleri hedefli reklamcılığın ötesine geçerdi.

Web3 ve Web 3.0

Bazı kullanıcılar Web3 için Web 3.0’ı birbirinin yerine kullansa da, bunların tam olarak aynı olmadığını belirtmek önemlidir. Web 3.0, Tim Berners-Lee’nin 1999’da önerdiği anlamsal bir web kavramıdır. İnternet verilerini makine tarafından okunabilir hale getirmeyi amaçlamıştır. Makinelerin tüm verileri anlayabileceği ve analiz edebileceği bir gelecek önerdi – bağlantılar, içerik ve ayrıca insanlar ve bilgisayarlar arasındaki işlemler.

Şimdi, anlamsal web Web3 ile aynı değil, ancak konsept hala onun bir parçası. Web3’ü tanımlarken ortaya çıkan önemli bir kavram, insanların yaptığı gibi uygulamalar ve web siteleri tarafından bilgilerin işlenmesidir. Makine öğrenimi, yapay zeka, büyük veri vb. teknolojiler buna yardımcı olacaktır.

Anlamsal web ve yapay zeka, programların verileri Web3’ün öngördüğü gibi bağlamsal ve kavramsal olarak anlaması için Web3 için temel olduğunu kanıtlayacaktır.

Web3’teki DAO’lar

Bugün var olan merkezi kuruluşlar artık Web3’te uygulamalara sahip olmayacaklarsa, şirketler nasıl görünecek? DAO’larla Tanışın: Merkezi Olmayan Otonom Kuruluşlar. Bu organizasyon yapıları, bugün mevcut Web3 alanında çekiş kazanmaya başladı bile.

DAO’lar, küresel olarak daha erişilebilir olmanın yanı sıra geleneksel şirketlerden daha şeffaftır. Şirketin yerel jetonunu elinde tutan üyeler, şirketin gideceği yöne karar verir.

Web3 ve Kimlik

Web3 uygulamalarında kimliğiniz bile farklı çalışacaktır. Web3’te, genel kimliğiniz çoğunlukla cüzdanınızın genel adresine bağlı olacaktır. Gerçek kimliğinizi buna bağlamak isteyip istemediğiniz tamamen size bağlı olacaktır.

OAuth veya e-posta ve şifre gibi Web2 kimlik doğrulama yöntemleri, en azından bazı kişisel bilgiler vermenizi gerektirir. Web3’ün buna ihtiyacı olmayacak. İstemiyorsan isim vermek zorunda bile değilsin.

Web3 Teknolojileri

Web3, blok zinciri teknolojisine çok benziyor, değil mi? Yani, Web3’ün tamamı bu kadar mı? Kesinlikle hayır. Elbette, Web3 teknolojisinin bir ön sürümü şu anda kripto para birimleri ve blok zincir ağları biçiminde var, ancak bu sadece buzdağının görünen kısmı. Web, tıpkı şu anda Web2 gibi, önümüzdeki yıllarda hayatın her anında sayısız uygulama vaat ediyor.

Web3 ve blok zincirleri yakından ilişkilidir çünkü her ikisi de merkezi olmayan defter teknolojisine (DLT) dayanmaktadır. Aslında, bugün var olan blok zinciri ağlarının Web3’ün sunduğu şeylerin erken bir önizlemesi olduğunu düşünebilirsiniz.

Blockchain defter teknolojisi, internette veri depolamanın yeni bir yoludur. Bir blok zinciri ağı, verileri bloklar üzerinde depolar. Bu bloklar önceki bloklarla bağlantılıdır. Herhangi bir blokta yapılan değişiklikler, sonraki tüm blokların değişmesine neden olur ve bu da tüm kurulumu çok güvenli hale getirir. Şifreleme ve dağıtılmış ağlar, blok zincirinin temelleridir.

Blok zincirindeki veriler şifrelenir. Bu nedenle, yalnızca verilere erişim izni olan taraflar verileri görüntüleyebilir. Bu nedenle, eşler arası dağıtılmış bir eşler arası bilgisayar ağı kullansa bile, ağdaki her düğüm, depolasalar bile verilere erişemez.

Blok zinciri ağlarının en eski kullanımlarından biri olan kripto para birimi, gelecekteki Web3’te de oynayacak bir role sahip olacaktır. Çoğu merkezi olmayan uygulama belirteç tabanlı olacaktır. Ve yerel kripto para jetonları, insanların ağa katılmaları için finansal teşvik sağlar.

Birçok uzman, blok zinciri ve kripto para teknolojisinin Web3 ile simbiyotik bir ilişkisi olacağına inanıyor. Üçü de önümüzdeki zamanlarda çeşitli alanlara hizmet etmek için bir araya gelecek.

Şu anda Web3’ün en çok finans sektöründe kullanıldığını görüyoruz. Akıllı sözleşmeler, NFT’lerde bir artışa ve bir dizi DeFi protokolüne yol açtı. DeFi (Merkezi Olmayan Finans), bankalar, aracı kurumlar ve NBFC’ler (Banka Dışı Finansal Şirketler) gibi aracıları ortadan kaldıran bir eşler arası finansal model kavramıdır. Ortada herhangi bir insan müdahalesine olan ihtiyacı ortadan kaldırmak için akıllı sözleşmeleri kullanır. Akıllı sözleşme, belirli koşullar yerine getirildiğinde kendi kendini yürüten bir bilgisayar kodudur.

Tüm DeFi projeleri blok zincirine dayalıdır ve herkesin kodu inceleyip denetleyebilmesi için açık kaynak koduna sahiptir.

Gelecekte blok zinciri tarafından desteklenen ve akıllı sözleşmelerle otomatikleştirilen Web3 teknolojileri, potansiyel olarak her şey için kullanılabilir.

Şu anda Web3 vizyonunu destekleyen bazı uygulamalardan bazı örnekler:

OpenSea, oradaki en büyük NFT pazarıdır.

Web3 uygulamalarının tüm potansiyeliyle uygulandığında geniş bir kapsamı vardır. Web3 uygulamaları, oylama, emlak, medya, vergiler, sağlık, kimlik ve kayıt yönetimindeki geniş uygulamalardan hayatın her alanını daha kolay ve daha güvenli hale getirebilir.

Web3 ve Metaverse

Yani, bundan elde ettiğiniz şey, Web3’ün sözde internetin geleceği olduğudur. Ama bunu Metaverse için de söylemiyorlar mı? Gelecekle ilgili spekülasyonlar olduğunda, sadece bir tane olamaz, değil mi?

Ayrıca, Web3 ve Metaverse birbirini dışlayan gibi değil. Biri ya da diğeri olmayacak. Büyük olasılıkla, her ikisi de şu veya bu biçimde var olacaktır. Web3’ün internetin geleceğini belirleyecek protokolleri belirlediği yerde, Metaverse daha çok ön uç ve arayüz ile ilgilidir. Metaverse ve Web3 gelecekte birbirini tamamlayacak.

Her durumda, çoğu Metaverse uygulaması internetin merkezi olmayan sürümünü kullanacaktır. Metaverse’in ne olduğundan emin değilseniz, Web3 gibi yine anlaşılması zor bir kavramdır. Bazı insanlar, gelecekte çoğumuzun zamanını çalışmak, sosyalleşmek, eğlendirmek, öğrenmek ve sanal avatarlarımızla her şeyi yaparak geçireceğimiz bir yer olacağına inanıyor.

DLT ve kripto para birimleri ile desteklenen sürükleyici sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, 3D grafikler, sihirli gerçeklik, oyun, sosyal medya vb.’nin bir kesişimi olacak. Metaverse, Web3’ün vizyonuyla mükemmel uyum sağlar. Bugünün oyun dünyasında, kullanıcılar dijital varlıklarının veya verilerinin hiçbirine sahip değiller. Metaverse dünyasında, kullanıcılar varlıklarına ve kimliklerine sahip olacaklardır. Metaverse sadece tek bir VR dünyası olmayacak. Herkes kendi versiyonunu bulmaya ve uygulamaya çalışıyor. Ready Player One filmi, herkesin her zaman VR kulaklıklarını ve dokunsal takım elbiselerini giydiği oldukça fütüristik bir metaverse hayal ediyor.

Gelişmiş insanların gelecekte olacağını hayal ettikleri kadar karmaşık olmasalar da, şu anda zaten birkaç metaverse var. Bu metaverselerde arsa satın alabilir, NFT sanat gösterileri düzenleyebilir, varlıkları kiralayabilir, oyun oynayabilir, etkinliklere katılabilirsiniz – tüm paketi.

Decentraland, zamanınızı geçirmek için popüler bir metaverse olarak büyük ilgi görüyor.

Web3 Eleştirisi

Kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyorsa, olabileceği içindir. Web3 ile olan şey, hepsinin sadece spekülasyon olmasıdır. İnsanların 80’li ve 90’lı yıllarda internetin nasıl olacağı konusunda spekülasyon yaptığı zamanlar gibi. Bir şey ne kadar umut verici olursa olsun, her zaman yetersiz kalma şansı vardır.

Bu noktada, herkes Web3’ün meraklıların ortaya koyduğu harika şey olduğuna ikna olmuş değil. Web3’e birçok itiraz var. Bazıları diğerlerinden daha acildir.

Web3’e yönelik ana eleştirilerden biri, gerçekten de merkeziyetçi olmadığıdır. Ve bu da çok önemli olmasına rağmen, ağın gerçekten merkezi olmadığı anlamında değil. Bir ağa güvenmeden önce, gerçekten eşler arası bir ağ olup olmadığını bilmek önemlidir. yoksa sadece kılık değiştirmiş bir Web2 ağı mı?

Ancak daha da önemlisi, eleştiriler, blok zincir ağlarının sadece ismen merkezi olmadığı gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Mülkiyet esas olarak erken benimseyenlerin ve risk sermayedarlarının elindedir. Ademi merkeziyetçilik, bu tür ağlarda teatral gibi görünüyor.

Ek olarak, Web3’ü uygulamak için gereken teknolojiler bu noktada hala teoriktir. Bu nedenle, çoğu insan bu noktada buna sadece bir pazarlama modası kelimesi diyor. Örneğin, Web3 için gereken gelişmiş ağları oluşturmak için gereken makine öğrenimi türü henüz ortalıkta bile değil.

Bir de Web3 teknolojilerini düzenleme sorunu var. İzinsiz ağlar, güvenlik ve yasallık açısından ne anlama geleceği sorusunu gündeme getiriyor. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, bir tür mevzuat oluşturmaya ve internetin bu kısmı üzerinde kontrol sahibi olmaya çalışıyor.

Web3 Sınırlamaları

Ayrıca Web3 mimarisinin kişisel görüşlerle hiçbir ilgisi olmayan bazı sınırlamaları vardır. Her şeyden önce, çevre üzerindeki etki sorunu var. Mevcut modelde Ethereum gibi popüler blok zincirlerinde yapılan işlemler, harcanması için çok büyük enerji gerektirir. Ancak iş kanıtı modeline alternatif fikir birliği algoritmaları zaten öneriliyor, bu yüzden bu çözülebilir bir sorun haline geliyor.

Ama başka sorunlar da var.

Web3, neleri kapsadığı konusunda tam bir fikir birliği olmaksızın şu anda anlaşılması zor bir terim olabilir. Ama onu tamamlayan birkaç özellik var. Web3, kullanıcıların verilerin, platformun ve içeriğin mülkiyetine sahip olacağı merkezi olmayan bir altyapı önerir. Bu platformlar yerel ödeme jetonları üzerinde çalışacak ve açık, güvenilmez, izinsiz ve dağıtılmış olacaktır.

Web3’te iki taraf arasında finansal işlemler için bile üçüncü taraf aracılara gerek kalmayacak. Web3 ayrıca, kullanıcıların kendi kimliklerinin ne kadarını herkese açık olarak bağlamak istediklerini kontrol edebilecekleri, kendi kendine egemen kimliğe olanak tanıyacaktır. İdeal olarak, tıpkı insanların Metaverse ile umduğu gibi, tüm Web3 dapp’lerinde gezinmek için bir kimlik de yeterli olacaktır.

İlginizi Çekebilir!

How to Create and Set up Google Passkeys

Google Geçiş Anahtarları Nasıl Oluşturulur ve Kurulur

Şimdiye kadarki en güvenli hale getirmek için Google hesabınız için bir Geçiş Anahtarı ayarlayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir