BIOS aka Basic Input Output System, bilgisayarı başlatmak ve işletim sistemi ile klavye, fare, sabit disk ve yazıcı gibi bağlı cihazlar arasındaki veri akışını yönetmek için kullanılan bir programdır.
Nadiren güncellendiği için diğer programlar gibi sık sık BIOS sürümünü kontrol etmenize gerek yoktur. Bazen üreticiler bir hatayı veya hatayı düzeltmek için güncellemeler yayınlar. Bu, BIOS sürümü bilgisinin gerekli olduğu zamandır.
BIOS Kurulum Menüsünden BIOS sürümünü kontrol edebilirsiniz, ancak bunun için sisteminizi yeniden başlatmanız gerekecektir. Bu yazıda, Windows 10’da BIOS sürümünü kontrol etmek için iki basit yöntemi tartışacağız.
Komut İstemi Yöntemi
Windows arama menüsünde ‘Komut İstemi’ni arayın ve seçin.
Komut İstemi’nde aşağıdaki komutu Enter
ve Enter tuşuna basın. Komut istemi daha sonra BIOS sürümünü gösterecektir.
wmic bios get smbiosbiosversion
‘Sistem Bilgileri’ Uygulama Yöntemi
BIOS sürümünü Windows 10’daki Sistem Bilgileri uygulamasında kolayca bulabilirsiniz. Başlat Menüsünde ‘Sistem Bilgileri’ni arayın ve açın.
BIOS sürümünü ‘Sistem Özeti’ bölümünde bulabilirsiniz.
BIOS Sürümü Nasıl Güncellenir
Mevcut sürümle ilgili bazı önemli sorunlarla karşılaşmadığınız sürece BIOS’u güncellemeniz genellikle önerilmez ve yeni güncelleme bunu düzeltir.
BIOS sürümünüzü güncellemeyi planlıyorsanız, cihaz modelinize yönelik destek bölümünden üreticinin web sitesinde bir güncelleme olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Bir güncelleme varsa, BIOS güncelleme dosyasını indirin ve BIOS’u kurmak ve güncellemek için yükleyicinin ekrandaki talimatlarını izleyin.
BIOS’u güncellerken, cihazınızın şarja takılı olduğundan ve herhangi bir nedenle kapanmadığından emin olun. Güncelleme herhangi bir nedenle yarıda durursa, dosyaları bozabilir ve cihazınızı kullanılamaz hale getirebilir.