iPhone 14 Pro’da Dynamic Island Nasıl Kullanılır

Her köşeyi kaplayan adada keyifli bir gezinti!

Apple, iPhone 14 serisini piyasaya sürdüğünden beri, her yerde duymaya devam ettiğiniz iki kelime “Dinamik” ve “Ada” . iPhone 14 Pro ve Pro Max, birçok kullanıcının bu yıl olacağını tahmin ettiği gibi, kamera ve sensör dizisini ekrana yerleştirmek için çentiği bıraktı ve hap şeklindeki kesmeyi benimsedi. Yine de iPhone 14 ve 14 Plus’ta hala bir çentik var.

Ancak pek de şaşırtıcı olmayan bir hamleyle Apple, insanların yapmasını beklediği şeyi yapmadı. Ne zaman oldu? Teknoloji devi, herkesin nabzını tutan hamleler yapmayı çok seviyor. Dynamic Island, sadeliği ile bile bunu başarmaya oldukça yaklaştı. Bir kez uygulandığında, bir soruna çok bariz bir çözüm gibi görünen özelliklerden biridir. Bu durumda, hap şeklindeki kesmeyi, katlanmak zorunda olduğunuz bir şey yerine, bir bilgi santraline dönüştürür. Hatta işe yaramaz olarak adlandırılmasına rağmen, Android kullanıcıları bu özelliği taklit etmeye çalışıyor. Tüm ihtişamıyla bir bakalım, olur mu?

Dinamik Ada nedir?

Adını ilk kez duymak biraz saçma gelse de, tam olarak ön ekrandaki hap kesimini anlatıyor. Ne de olsa, ortada asılı bir ada, her tarafını çevreleyen ekranla. Ve hepsi bir el çabukluğu olsa bile dinamiktir.

Meraklı bir kelime seçimi, değil mi? Neden buna el çabukluğu diyorum? Çünkü tam olarak böyle hissettiriyor. Bir sihirbazın şapkalardan tavşan çıkardığını veya nesneleri yok ettiğini gördüğünüzde, bunun gerçek olmadığını bilirsiniz. Ama öyle olduğu için kendini kandırıyorsun. Dinamik Ada’nın tam doğası budur.

Dinamik Ada, temel olarak, sensörlerin ve kameranın bulunduğu oyuk etrafındaki alanın adıdır. Kesilen alanın etrafındaki pikseller, farklı uyarılar ve bildirimler sunmak için farklı şekillere dönüşür. Ancak donanımla o kadar güzel bir şekilde bütünleşiyor ki, size farklı animasyonlar sağlamak için kesmenin kendisi genişliyor gibi geliyor. Ve bu imkansız. Donanımı dinamik hale getirmek için sihir gerekir, değil mi? Tam olarak benim amacım. Bu sihir değil, ama öyle geliyor – çoğu zaman.

Tabii ki, belirli açılarda ve dışarıda güneşte, ekrandan ve adadan kesilenin belirgin bir ayrımı var. Ama göze batan bir dikkat dağıtıcı değil, sadece Hogwarts’ın büyülü koridorları değil, hala gerçek dünya olduğunu hatırlatmaya yetecek kadar.

İlk uygulama, Dynamic Island’ı tam potansiyeline götürmez. Bazen orada olduğunun farkına bile varmazsın. Ancak bunun bir nedeni, üçüncü taraf uygulama geliştiricilerinin henüz bu trene binmemiş olması. Ve şu anda bu arayüzü kullanan yalnızca sınırlı uygulamalarla, kullanım seyrek. Ancak umarım, giderek daha fazla üçüncü taraf uygulaması bunu benimser ve Canlı Etkinlikler de iOS 16.1’e geçtiğinde bu durum değişecektir.

Mevcut durumunda, onu nasıl kullanabileceğinizin tam kapsamı burada.

Dinamik Ada’yı Kullanma

Dinamik Ada’yı birçok sistem uygulamasıyla çalışırken görebilirsiniz. iPhone’unuzun kilidini açar açmaz, adanın Face ID için bir animasyon gösterecek şekilde genişlediğini görebilirsiniz. Cihazın kilidini açmak için Face ID’yi kullanma animasyonu, diğer uygulamalarda kullanıldığından farklı olarak incedir.

Uygulamalarda kullanmak için Face ID genişletmesi bence biraz gereksiz. Yukarıdan küçük dikdörtgene dahil edilmiş olabilecek, ekranda büyük bir kareye genişler.

Görüşler bir yana, Dynamic Island şu anda size bir dizi uyarı gösterebilir. Gösterdiği diğer uyarılar şunları içerir:

Bu kısa uyarıların yanı sıra, Dinamik Ada, uygulamayı simge durumuna küçülttüğünüzde devam eden etkinlikleri de gösterebilir. Bunlar şunları içerir:

Müzik uygulamaları gibi bu uygulamaların çoğu için, uygulamada yukarı kaydırdığınızda Kontrol Merkezi’ne küçültmek yerine, Dinamik Ada’ya küçülür.

Ayrıca Dynamic Island’daki bazı üçüncü taraf uygulamalara yönelik etkinlikleri de göreceksiniz. Bunun nedeni, şirketin Dynamic Island’a bağladığı Apple’ın mevcut API’lerini kullanmalarıdır. Örneğin, müzik ve Podcast uygulamaları tarafından kullanılan NowPlaying API’si veya Whatsapp, Zoom, Skype vb. uygulamaların kullandığı CallKit API’si. Uygulama geliştiricileri, uygulamalarının Dinamik Ada’ya özel API’sinde daha fazla değişiklik yapabilir, ancak yapmasalar bile, şu anda sundukları otomatik entegrasyonun keyfini çıkarmaya devam edersiniz.

Ancak bazı uygulamalar için Dynamic Island ile entegrasyonun henüz tamamlanmadığını unutmayın. Örneğin, yol tarifleri için Google Haritalar’ı kullanıyorsanız, Dinamik Ada’da bunun bir göstergesini görürsünüz.

Ancak Apple Haritalar’ın yaptığı gibi yaklaşan yol tariflerini göstermiyor. Ancak Apple Haritalar’ı kullanırken, Dynamic Island, herhangi bir dönüşü kaçırmadığınızdan emin olarak diğer uygulamaları kullanmanıza izin verir.

Dinamik Ada ile Etkileşim

Dinamik Ada’ya dokunmak sizi uygulamaya götürür. Bu Dinamik Ada etkinliklerinden bazıları için, adaya uzun basarak da etkileşime girebilirsiniz. Örneğin, müzik çalarken adaya uzun süre basmak, oynatma kontrolleri pencere öğesini ekrana getirirken, ona dokunmak müzik uygulamasını açacaktır.

Bu, diğer uygulamaları kullanırken bile bu özellikleri kullanmanıza olanak tanır. Oynatma kontrollerine erişmek için Kontrol Merkezini aşağı kaydırmanız bile gerekmez!

Yine de uzun basış tüm etkinlikler için çalışmaz. Üçüncü taraf uygulamalar da bu genişletilmiş görünümü kullanabilecek. Uygulama geliştiricileri, bu genişletilmiş görünümü yaratıcı bir şekilde kullanabilir, bu nedenle, işlevselliği uygularken bize ne getireceklerini görmek beni heyecanlandırıyor.

Dynamic Island etkinliklerine sahip iki uygulamayı aynı anda kullandığınızda, ada her ikisini de birleştirmek için ikiye bölünür. Örneğin, bir zamanlayıcı çalışırken müzik dinliyorsanız, birini soldaki daha büyük adada (Apple’ın ön taraf olarak adlandırdığı) ve diğerini sağdaki küçük dairesel adada (ki bu takip eden taraf olarak adlandırılır). Uygulamaları iki taraf arasında değiştiremezsiniz.

Dynamic Island, YouTube gibi bazı uygulamalarda manzara modunda da kendini güzel bir şekilde gizler. Soldaki siyah bir kenar boşluğunun onu yuttuğu yatay modda durum çubuğuyla birlikte neredeyse tamamen kaybolur. Sadece bir aktivite gerçekleştiğinde görünür hale gelir. Diğerlerinde, kesik başparmak ağrısı gibi dışarı çıkıyor ve uygulamayı karanlık modda kullanmadığınız sürece çentikten daha belirgin.

Manzara modunda Dinamik Ada.

Dinamik Adada Canlı Aktiviteler

Canlı Etkinlikler, iOS 16 güncellemesinin çok beklenen özelliklerinden biridir. Ve Dinamik Ada’ya o kadar çok yakışacaklar ki, kendilerine özel bir sözü hak ediyorlar. Canlı Etkinlikler, Kilit Ekranınızdaki uygulamalardaki etkinliklerden canlı güncellemeler içerecektir. Uber ve Lyft gibi uygulamalardan canlı bir oyunun skorları hakkında güncel kalabilir veya yemek siparişleriniz veya taksinizin durumu hakkında güncellemeler alabilirsiniz. Bunu artık hepimiz biliyoruz.

Ancak Canlı Etkinlikler, kilidi açık cihazlarda nasıl davranırdı? Dynamic Island olmayan telefonlarda, kullanıcılar Canlı Etkinlik güncellemelerini ekranlarında banner tarzı bildirimler olarak alacaklar.

Ancak Dinamik Ada özelliğine sahip iPhone’da Canlı Etkinlik, adadaki kompakt görünümde görüntülenecektir. Kullanıcılar, genişletilmiş görünümü herhangi bir zamanda görüntülemek için uzun süre basabilir. Ve aktivitede bir güncelleme olduğunda, kompakt görünüme geri dönmeden önce otomatik olarak genişletilmiş görünümde gösterecektir!

Dynamic Island’ın Düzeltilmesi Gereken Yerler

Dinamik Ada’daki bazı etkinlikler için, onları daha da minimal hale getirmek için kaydırabilirsiniz. Örneğin, devam eden bir arama için Dinamik Ada etkinliğini kaydırırsanız, Dinamik Ada’da yalnızca aramanın simgesini göstermek için arama süresini gizleyecektir.

Ancak testlerimde, özellik henüz biraz bozuk görünüyor. Çağrılarla çalışır, ancak yalnızca bir dereceye kadar. Adayı küçültebilirsiniz, ancak küçültüldükten sonra orijinal görünümü geri almak baş belasıdır. Normale dönmesi için önce genişletmeniz ve ardından genişletilmiş görünümü kapatmanız gerekir. Bu kesinlikle normal bir davranış olamaz.

Diğer tüm uygulamalarda, özellik tamamen ters gidiyor. Zamanlayıcı veya medya oynatma etkinliği ile Dinamik Ada’yı kaydırırsanız, etkinlik tamamen kaybolur. Elinizde kalan tek şey kesim. O zaman adaya dokunmak hiçbir şey yapmaz. Uygulamayı açmıyor ve genişletilmiş görünüm için uzun süre basamazsınız. Uygulamayı uygulama değiştiriciden kapatıp tekrar açana kadar onu geri almak yok.

Dynamic Island ile Ekran Kaydı çok daha kullanışlı hale geliyor. Çentikli telefonlarda kaydı sonlandırmak için Kontrol Merkezine gitmeniz gerekiyor. Ancak Dynamic Island’a sahip telefonlarda, işlevselliği doğrudan ekranda görürsünüz. Kompakt görünüme dokunmak veya uzun basmak adayı genişletir ve kaydı durdurabilirsiniz.

Ve en iyi kısmı? Genişletilmiş görünüm, kaydedilen videoya ulaşmaz. Ancak burada da düzeltilmesi gereken birkaç pürüz var – ada, genişletildiğinde bazen videoda bazı kısımlarda hata veriyor gibi görünüyor.

Manzara modunda Dinamik Ada ile kullanım sırasında sorun oluşturabilecek tutarsızlıklar da vardır. Bazen manzara modunda tamamen kaybolur ve tekrar portre moduna geçene kadar ona erişebilirsiniz. Şimdi, bunun kasıtlı olup olmadığı veya gelecekteki yinelemelerde ele alınması gereken bir şey görülmeye devam ediyor.

Oyun Oynamak veya Evcil Hayvan Tutmak için Dynamic Island’ı kullanın

Belki de Apple’ın uygulanmasından sonra Dynamic Island’ın en yenilikçi kullanımı, onu oyunlarda kullanmak veya sanal evcil hayvanları tutmaktır.

Hit the Island, amacın Dinamik Ada’yı vurmak olduğu basit bir top oyunu sunan App Store’da bulabileceğiniz bir oyundur. Biraz eğlenmek için App Store’dan alabilirsiniz.

Apollo for Reddit ise Dynamic Zoo adlı bir özelliği hayata geçirdi. Bir Pixel Pal ile takılmanıza izin verir. Bu piksel evcil hayvanlar, siz uygulamaya göz atarken adada size eşlik eder. Arkadaşlar özelleştirilebilir ve bir kedi, köpek, tilki, kirpi veya bir aksolotl arasından seçim yapabilirsiniz. Ancak bunlardan bazıları yalnızca ücretli bir abonelikle kullanılabilir. Sadece kedi ve köpek ücretsizdir.

Bu uygulamalar, Dinamik Ada ile yapılabilecek çok daha fazla deney olduğunu ve şu anda gördüğümüz şeyin buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu gösteriyor.

Dynamic Island henüz başlangıç ​​aşamasında ama gelecek vaat eden bir özellik.

İlginizi Çekebilir!

What is Lockdown Mode in iPhone and How to Use It

iPhone’da Kilitleme Modu Nedir Nasıl Kullanılır?

iPhone'da Kilitleme Modunun ne olduğunu, iPhone'unuzu karmaşık siber saldırılardan nasıl koruduğunu ve onu nasıl etkinleştirebileceğinizi öğrenin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir