ChatGPT, halka açıklanmasından bu yana geçtiğimiz birkaç ay içinde dünyanın ayaklarını yerden kesti. Aslında, sadece birkaç ay mı oldu? Yarattığı etki, sanki yıllardır varmış gibi hissettiriyor.
Ancak tüm erdemlerine rağmen, o kadar da küçük olmayan küçük bir kusuru vardı; son bilgilere erişimi yoktu. Sahip olduğu tek bilgi 2021 ortalarına kadardı. Ancak OpenAI nihayet bunu değiştirmeye başlıyor. Hayır, daha yeni veriler üzerinde eğitilmedi. Bununla birlikte, OpenAI nihayet ChatGPT’de internete ve bazı üçüncü taraf hizmetlere bağlanmasına izin veren eklentiler için erken destek uyguluyor!
ChatGPT Eklentileri nedir?
Eklentiler, özellikle dil modelleri için tasarlanmış araçlardır. Chatbot’un yeteneklerini geliştirirler ve daha önce imkansız olan görevleri üstlenmesine izin verirler. Örneğin, artık spor skorları, hisse senedi fiyatları gibi gerçek zamanlı bilgileri alabilir, bir kullanıcı adına uçuş rezervasyonu gibi işlemler gerçekleştirebilir ve şirket belgeleri gibi bilgi bankası bilgilerini alabilir.
ChatGPT’nin lansmanından bu yana, eklentiler kullanıcılardan en çok talep edilen öğeydi ve OpenAI sonunda bunu gerçekleştirdi. Ancak piyasaya sürülmeleri kademeli, yinelemeli bir sunum olacak. Başlangıçta, OpenAI yalnızca birkaç üçüncü taraf eklentisi ve kendilerine ait birkaç eklenti yayınladı.
Eklenti oluşturmak isteyen geliştiricilerin yanı sıra kullanıcıların erişimi de şu anda sınırlıdır. Ayrıca, bir son kullanıcı olarak erişim şu anda yalnızca ChatGPT Plus kullanıcılarına veriliyor, ancak ChatGPT, gelecekte bu özelliği genişletmeyi planladıklarını söylüyor.
Erişim, yalnızca bekleme listesine katıldıktan sonra talep edilebilir; bu, neden erişim istediğinize ve geri bildirimde bulunmak isteyip istemediğinize ilişkin küçük bir anket doldurmayı gerektirir.
Üçüncü taraf eklentilerin listesi şunları içerir:
- Expedia – Bu eklenti, ChatGPT ile bir sonraki seyahatinizi otellerin, uçuşların vb. müsaitlik durumu ve fiyatı hakkında eksiksiz bilgilerle planlamanıza olanak tanır.
- FiscalNote – Bu ChatGPT eklentisi, gerçek zamanlı yasal, politik ve düzenleyici bilgi ve verilere erişmenizi sağlar.
- Instacart – Yakındaki marketlerden ve süpermarketlerden yiyecek siparişi vermek için ChatGPT’yi kullanın.
- KAYAK – Belirlediğiniz bütçe dahilinde araba, otel, kiralık araç vb. bulmak için ChatGPT içinde KAYAK’ı kullanın.
- Klarna Shopping – ChatGPT görüşmenizde çeşitli çevrimiçi mağazalardan fiyatları arayın ve karşılaştırın.
- Milo Family AI – Ebeveynlerin ebeveynliği güçlendirmesi için eklenti.
- OpenTable – Sohbetlerde restoran önerileri ve rezervasyon bağlantıları alın.
- Shopify’dan alışveriş yapın – Farklı markalardan ürünler arayın.
- Slack – İletişimi kolaylaştırmak için ChatGPT’yi Slack ile birlikte kullanın
- Speak – Yapay zeka destekli bir dil öğretmeni edinin
- Wolfram – Hesaplamalara, matematik bilgisine vb. erişmek için ChatGPT’yi edinin.
- Zapier – ChatGPT içindeki 5000’den fazla uygulamayla etkileşim kurmak için bu eklentiyi kullanın.
Ayrıca OpenAI’nin kendisinden iki eklenti vardır: Tarama (bir web tarayıcısı) ve bir Kod yorumlayıcısı ve Retriever adlı açık kaynaklı bir eklenti. Tüm eklentiler şu anda Alfa testi aşamasındadır.
Bu Eklentiler Nasıl Çalışır?
OpenAI’ye göre eklentiler, ChatGPT gibi dil modelleri için “gözler ve kulaklardır”. Dil modelleriyle ilgili gerçek şu ki, yalnızca eğitim verilerinden öğrenebilirler ve öğrenme sınırlandırılabilir. ChatGPT yalnızca kendi başına metin tabanlı talimatlar sağlayabilir. Bu eklentiler, bu talimatları izlemesini sağlayabileceği gibi çok yeni, çok kişisel veya çok spesifik olan ve eğitim verilerine dahil edilemeyen bilgileri kullanıma sunabilir.
Ancak, talimatları izleyen ve sizin adınıza eylemler gerçekleştiren bir yapay zeka modeli düşündüğünüzde ortaya çıkan bir güvenlik endişesi vardır. Eklentilerin yavaş yavaş kullanıma sunulmasının nedeni budur. OpenAI, bunları temel ilkesi güvenlik olacak şekilde inşa ediyor ve gerçek dünyadaki kullanımlarını izleyecek.
Bu eklenti modellerinden bazılarının nasıl çalıştığına bir göz atalım.
tarama
Bu, ChatGPT’yi internete bağlayan eklentidir ve OpenAI’nin iki eklentisinden biridir. Eklenti, Microsoft’un Bing arama API’sini pek de ilginç olmayan bir olay dizisinde kullanır; iki şirketin yıllar öncesine dayanan anlaşmaları var. İlk yatırımların yanı sıra Microsoft, yeni Bing yapay zekasını güçlendirmek için artık OpenAI teknolojisini de kullanıyor.
Model yalnızca internette nasıl gezinileceğini değil, aynı zamanda internette ne zaman gezinilip ne zaman gezinilmeyeceğini de bilir. Örneğin, bir kullanıcı ChatGPT’den Oscar 2023 hakkında bilgi istediğinde, sorgu için internette doğru bir şekilde arama yapar. Ancak düzenlenen ilk Oscar’lar sorulduğunda internette arama yapmıyor çünkü bu bilgiler eğitim verilerinin bir parçası.
Not: İlk görünümlere göre, ‘Browsing’ ve ‘Code Interpreter’, ‘Eklentiler’den ayrı modeller gibi görünüyor. Görünüşe göre, şu anda kullanmak istediğiniz modeli üç seçenekten oluşan açılır menüden seçeceksiniz: Tarama, Kod Yorumlayıcı ve Eklentiler.
Bu nedenle, ChatGPT’nin internette gezinmesini sağlamak için ‘Tarama’ modelini/eklentisini seçmeniz gerekir.