Bir pil şişince ne olur?
Lityum-iyon piller güç üretmek için kimyasal bir reaksiyon kullanır. Batarya yaşlandıkça, bu kimyasal reaksiyon artık mükemmel şekilde tamamlanmaz, bu da gaz oluşumuna neden olur (gaz çıkışı denir), şişmiş bir bataryaya neden olur. Ek olarak, eğer bataryanın kimyasal katmanları düzgün bir şekilde ayrılmıyorsa (hasar veya kusur nedeniyle), taşma, şişme ve hatta ateş oluşabilir. Kabarma, partiküllerin pilin tabakaları arasına sıkışması ve sonunda tabakaları ayıran zarın delinmesi sonucudur. Membran tehlikeye girmişse, havadaki nem, hücrenin şişmesine neden olan hücreyle reaksiyona girebilir. Bu patlayıcı reaksiyon Samsung Galaxy Note7’yi ve hoverboard’ları kötü bir şekilde etkilemişti.
Şişmiş batarya nasıl anlaşılır
Cihazı inceleyin
Piller şişerken, diğer bileşenleri de genişleterek çıkartırlar. Çoğu zaman bir ekran, düğme veya izleme dörtgeni normal hizalamanın dışına itilir. Telefon kılıfınız eskisi kadar iyi uymuyorsa veya bileşenler arasında yeni bir boşluk varsa veya düğmelerin sert veya zorlaşması durumunda, şişmiş bir bataryaya sahip olabilirsiniz.
Koku ile tanımlayın
Güvenli koklama testi uygulayın! Asla yüzünüze tehlikeli bir madde temas ettirmeyin ve derinlemesine solumak yerine, pilinizin yanındaki alanı temizleyin . Şişmiş bir pilden kaçan pil gazı olabilecek metalik bir kimyasal koku fark edebilirsiniz.
Bataryayı inceleyin
Cihazınızın, pili rahatsız etmeden açılması kolaysa (görmek için pil değiştirme kılavuzuna bakın!), Bir MacBook veya iPhone gibi, cihazı açabilir ve pili şişlik açısından görsel olarak kontrol edebilirsiniz. Pilin gevşek veya kırışmış bir ambalajı varsa, kareden daha fazla yuvarlanmışsa veya girintisinden kaldırılmış gibi görünüyorsa, şişmiş demektir.
Yangın Güvenliği
Cihazınız aşırı ısınıyorsa veya çok kötü kokuyorsa, bataryayı çıkarmaya çalışmayın. Cihazınız aktif olarak duman yayıyorsa, etrafındaki alanı temizleyin.
Aşırı ısınma varsa ancak cihazı güvenle taşıyabiliyorsanız, beton zemin gibi güvenli veya iyi havalandırılan bir alana koyun; ardından piller soğuyuncaya kadar açık tutun. Bir pil ateşlendiğinde, yakıt tükenene kadar reaksiyon devam eder. Cihazınızda yanma olur ise yangın kumu ya da onaylanmış bir yangın söndürücü ile söndürebilir veya yanmaz bir kapla kapatabilir ve daha yanmaya müdahale edebilirsiniz. Lityum suyla reaksiyona girip yangına neden olabileceğinden, hiçbir koşulda su kullanmayın.
[box type=”warning” align=”alignleft” class=”” width=””]Şişmiş bir pilin çıkarılması tehlikeli olabilir, ancak şişmiş bir pilin cihazın içinde bırakılması da riskli olabilir. Potansiyel cihazı ve bedensel hasarı önlemek için, cihaz şişmiş bir batarya ile çalışmamalıdır. Bu kurallar, şişmiş pilleri çıkarmak için en iyi uygulamaları sunar, ancak güvenli bir onarımı garanti edemez. Herhangi bir şüpheniz varsa, cihazı kapatın, yanmaz bir kaba koyun, bir tamir uzmanına götürün ve hatalı pili çıkartmalarını isteyin. Pilin çıkarılmasını geciktirmeyin. [/box]
Şişmiş bataryayı güvenli bir şekilde çıkarma
Başlamadan önce
Bataryanızın şişmiş olduğundan şüpheleniyorsanız, cihazınızı şarj etmeyin. Bataryayı olabildiğince bitirin bu, yangın riskini azaltır.
Kendini koru
Dumanların yayılmasını sağlamak için iyi havalandırılan bir alanda çalışın. Göz koruması kullanın. Bataryanın kimyasalları ile cildin temasını önlemek için eldiven giyin. Hasar görmüş bir bataryayı güvenli bir şekilde hareket ettirmek için bir çift uzun, keskin olmayan maşa kullanabilirsiniz.
Ortamını hazırla
Pilin yanmaya veya sızmaya başlaması durumunda, saklamak için güvenli bir yere sahip olmanız gerekir. Yanıcı olmayan bir yüzey üzerinde ve dışında serin ve kuru ise çalışın.Sızdırmaz metal bidon, metal kum kovası veya eşdeğeri gibi yanmaz bir kap hazırlayın.Lityum suyla reaksiyona girip yangına neden olacağından hiçbir koşulda su kullanmayın.İç mekanda çalışıyorsanız, batarya reaksiyonunun güvenle tükenebileceği bir yere açık bir şekilde gidin.
Pili çıkarın
Yukarıdaki önlemler alındıktan sonra, pili çıkarmaya başlayabilirsiniz. Çoğunlukla, cihazınızın batarya değiştirme kılavuzunu takip edebilirsiniz, ancak çıkarma sırasında bataryaya zarar gelmemesi için özen gösterilmelidir. Pilin yerine yapıştırılması durumunda, yapışkan sökücü, yüksek konsantrasyonlu izopropil alkol veya aseton gibi bir çözücü ile başlamanızı öneririz. Çözücü, aküye dayanması veya esnetilmesi ihtiyacını en aza indirecektir. Asetonun plastik parçalara zarar verebileceğini ve tüm solventlerin olabildiğince az miktarda kullanılması gerektiğini unutmayın; ayrıca bunlar yanıcıdır. Yalnızca plastik aletler kullanın ve pil sargısını delmek için yeterince keskin bir şey kullanmayın; pilin delinmesi tehlikeli yangınlara neden olabilir. Herhangi bir noktada koku artarsa, cihaz ısınmaya başlar veya herhangi bir duman çıkarsa, cihazı dışarıda bırakın.
Şişmiş batarya nasıl atılır
Batarya çıkarıldıktan sonra, güvenli bir şekilde atılması gerekir. Pilleri çöp kutusuna veya geri dönüşüm kutularına atmayın. Pili suya koymayın / saklamayın. Pil sıcaksa, duman çıkarıyorsa, güvenli ortama koyun ve bu etkilerin dağılmasını bekleyin. Güvenliyse, pili yerel bir atık toplama yerine götürün.
Tüm piller tehlikeli atıktır
Pillerin atılması özel dikkat gerektirir. Her durumda, tüm piller yangın ve güvenlik tehlikesi oluşturur ve uygun şekilde kullanılmalı ve atılmalıdır. Piller belediye atık toplama alanına atılmamalıdır ve tehlikeli atık toplama tesisine götürülmelidir.
Batarya bakımı nasıl yapılır
Piller tüketilebilir ve bunlara ne kadar dikkat ederseniz edin, sonunda değiştirilmeleri gerekir. Bununla birlikte, aşağıda pilinizi olabildiğince sağlıklı tutmak için bazı en iyi yöntemler verilmiştir. Ancak, şişmiş veya arızalı bir pili iyileştiremeyeceğinizi not etmek önemlidir. Bu ipuçları yalnızca pilin bozulmasının önlenmesine yardımcı olabilir .
- Piller, en iyi şekilde yavaş, kontrollü şarj ve deşarj, orta sıcaklıkta kullanım ve darbelere veya hasarlara karşı korunma ile uzun ömürlü kullanılabilir.
- Hızlı şarj etme ve boşaltma işlemi bataryayı erken yıpratabilir ve kimyasal reaksiyonunun düzgün şekilde tamamlanmasını önleyebilir ve bu durum aşırı gaz oluşumuna neden olabilir.
- Cihazınızın fişini takılı bırakmak, saatte birçok kez boşalması ve şarj olması bataryayı bozabilir.
- Sertifikalı olmayan bir şarj kablosu veya adaptör kullanılması kontrolsüz, düzensiz veya aşırı şarj tehlikesiyle sonuçlanıp hasara neden olabilir.
- Yüksek sıcaklıklar pil verimliliğini de azaltabilir, bu nedenle telefonunuzu sıcak bir günde arabada bırakmamaya çalışın.
- Ve en önemlisi, telefonunuzu düşürmek sadece ekranınıza değil, pilinize de zarar verir. Piliniz zarar görmüşse veya uygun bir şarjı kalmadıysa değiştirin.