ChatGPT’nin gelişiyle birlikte, öğrenciler ellerinde paha biçilmez bir araç buldular. Chatbot, kavramları anlamada ve ödevlerde yardım almada (elbette etik olarak kullanıldığında) son derece yardımcı olabilir. Öğrenciler için En İyi ChatGPT Eklentileri rehberimizi inceleyebilirsiniz.
Ancak GPT-3.5 ne kadar yardımcı olursa olsun, Eklentiler içeren GPT-4 gerçek bir oyun değiştirici olabilir. Öğrenciler bunu, çevrimiçi olarak sunulan çok sayıda öğretmenden çok daha uygun fiyatlı ve becerikli buluyor. Bununla birlikte, bunun yerine eklentileri test etmek için harcayabileceğiniz değerli zamanınızı boşa harcarsanız, bu tüm çabayı alt üst eder. Öyleyse, sana yardım etmemize izin ver. Öğrenciler için test ettikten sonra en iyi ChatGPT Eklentilerinin bir listesini derledik, böylece sizin yapmanıza gerek kalmaz.
1. Wolfram
Bu listedeki en güçlü eklenti olmalı; hem Wolfram|Alpha hem de Wolfram Language’e erişebilir.
Bu ChatGPT eklentisi yalnızca bir araç değildir; size karmaşık algoritmalara ve üst düzey bilgiye dayalı bir cevaplar ziyafeti sunmaya hazır bir bilgi cinidir. Demek istediğim, kim kişisel mini süper bilgisayarını istemez ki, değil mi?
Yani, bir dahaki sefere bütün gece uğraştığınızda, gözlerinizin önünde yüzen sayılarla zorlu bir matematik problemi çözmeye çalıştığınızda ve bir sonuca varamadığınızda, Wolfram arkanızı kollar. Matematik söz konusu olduğunda rakipsizdir; diferansiyellerden integrallere kadar her şeye hakim.
Size sadece cevabı vermekle kalmıyor, aynı zamanda oraya ulaşmak için gereken adımları da gösteriyor. Böylece sadece çözümünüzü bulmakla kalmaz, aynı zamanda oraya nasıl ulaşacağınızı da öğrenirsiniz. Saat ücreti olmadan kişisel bir matematik öğretmenine sahip olmak gibi!
Ayrıca, topladığınız veriler için infografikler ve diyagramlar da sağlayabilir. Ondan çubuk grafikler, harita projeksiyonları, ısı haritaları ve çok daha fazlasını oluşturmasını isteyebilirsiniz.
Ama bekleyin, dahası var! Wolfram Alpha sadece bir matematik dehası değil. Aynı zamanda Bilim ve Teknoloji, Toplum ve Kültür ve Gündelik Yaşamdan oluşan uçsuz bucaksız okyanusa ayak basıyor. Ve neredeyse her şeye ChatGPT’den erişilebilir.
Bu eklenti, öğrenciler için bir İsviçre Çakısı gibidir. Çalışmaktan biraz ara vermeye ihtiyacın olursa Wolfram sana bayat bir fıkra bile anlatabilir!
2. Scholar AI
Bilimsel araştırmaları ve hakemli makaleleri analiz etme gücünüz olan ScholarAI ile içinizdeki Einstein’ı serbest bırakın. PubMed, Arxiv, Springer ve diğerlerinin labirentinde kaybolduğunuz, akademi dünyasının şifreli dilini çaresizce deşifre etmeye çalıştığınız zamanları hatırlıyor musunuz? O günler bitti! Bu eklenti, araştırma makaleleri için Rosetta Stone gibidir. Önde gelen bilimsel veritabanlarından karmaşık belgeleri inceler ve size ana fikirleri büyükannenizin bile anlayabileceği bir dilde sunar.
Ancak bu ChatGPT eklentisinin onu gerçekten farklı kılan gizli bir silahı var – hakemli literatürden gerçek alıntılar kullanıyor. Bu doğru; bu sadece eğitimli tahminler yapan bir yapay zeka değildir (sahte alıntılarınızla ChatGPT size bakıyor).
ScholarAI, bilimsel literatür okyanusuna dalıyor ve sizin için bilgelik incileriyle yeniden yüzeye çıkıyor. Bu yüzden, bir daha gözünüzü korkutan bir araştırma ödevi verildiğinde, paniğe kapılmayın ve tepelere doğru koşmayın. Sadece ScholarAI’yi çalıştırın ve kısa sürede deneyimli bir akademisyen gibi karmaşık teorileri tartışıyor olacaksınız.
3. Ask YourPDF
Öğrenciler genellikle kendilerini uzun PDF’ler arasında sonsuz bir şekilde gezinirken bulurlar. Bu eklenti, PDF dosyalarınızın başından beri ihtiyaç duyduğu süper kahramandır.
Sadece kendi ödevini yapmakla kalmayan, aynı zamanda sizinkinde de size yardım etmeye hazır olan o arkadaş gibi. PDF’i okuyacak böyle bir arkadaşınız olsaydı, onunla ilgili tüm sorularınızı yanıtlarlardı, değil mi? AskYourPDF tam olarak o arkadaş gibidir.
Basitçe onu bir PDF olarak besleyin ve profesyonel bir dedektif gibi bilgileri ayıklamasını izleyin! Size önemli bilgiler verebilir veya PDF’den sahip olabileceğiniz diğer soruları yanıtlayabilir.
Yapmanız gereken tek şey, istekle birlikte isteminizde PDF’ye bir bağlantı sağlamak ve AskYourPDF’yi harekete geçirecek (etkinleştirmiş olmanız şartıyla).
PDF bilgisayarınıza indirildiyse, onu Google Drive veya OneDrive gibi bir sürücüye yükleyebilir ve ardından bağlantıyı ChatGPT ile paylaşabilirsiniz. Veya belgeyi AskYourPDF’e yükleyebilir ve ardından bağlantıyı ChatGPT’de paylaşabilirsiniz.
Ancak işin kilit kısmı bu – PDF’yi eklentiyle paylaşmanız gerekiyor, bu nedenle hassas bilgiler içeren hiçbir belgeyi paylaşmamayı unutmayın. Bununla birlikte, eklenti ayrıca, bağlantıyı nasıl paylaşırsanız paylaşın, yanıtın kendisinde PDF’yi sunucularından silmeniz için bir bağlantı da sağlar. Bu nedenle, gizlilik konusunda endişeleriniz varsa, PDF’yi daha sonra silebilirsiniz.
Bu eklenti, sizi uzun belgeler arasında sayısız saat kaydırmaktan kurtarır. Gerçekten de dijital çağda herhangi bir öğrenci için bir cankurtaran.
Not: ChatGPT’de buna benzer başka bir eklenti var, ChatwithPDF, ancak onu kullanmayı denediğimde çalışmadı.
4. Show Me
Listede sıradaki Bana Göster. Hiç bir kavramı kavramaya çalışırken “Keşke bunu bir resimde görebilseydim!” diye düşündüğünüz bir durumla karşılaştınız mı?
Ya da raporunuz veya sunumunuz için yarı düzgün bir diyagram oluşturmaya çalışarak Canva veya Google Slaytlar ile güreşerek geçirdiğiniz o sayısız saati hatırlıyor musunuz? Pekala, Show Me arkanı kolladı. Bu eklenti, ChatGPT’nin Leonardo da Vinci’sidir.
Sadece konuşmayı yapmalısın ve Show Me çizimi yapıyor. “Bana farklı pazarlama türlerini sınıflandıran bir diyagram hazırlayabilir misin” veya “Bana edebiyatın gelişimini açıklayan bir diyagram göster” demek kadar basit ve bam! Show Me, diyagramı sohbette yapacaktır.
İsteğinizde diyagramınız için bilgi vererek özel diyagramlar da oluşturabilirsiniz.
Diyagramı, sağladığı bağlantıya giderek veya isteğinizi bir kez daha dikte ederek düzenlemeleri yapmasını isteyerek bile düzenleyebilirsiniz.
Görsel öğrenmenin bu kadar kolay olabileceğini kim bilebilirdi, değil mi? Bu yüzden, bir dahaki sefere karmaşık bir kavramı anlamakta zorlandığınızda veya sınıf projeniz için bir infografik dağının altına gömüldüğünüzde, canınızı sıkmayın. Sadece “Göster” deyin ve arkanıza yaslanıp bir fincan sıcak kakaonun tadını çıkarırken diyagramlarınızın canlanmasını izleyin!
5. Video Insights
Öğretici bir video izlerken bu duyguyu bilirsiniz, sonsuz uzunluktadır ve bundan nasıl kaçacağınıza dair hiçbir fikriniz yok mu? Transkripti okumak bile saatler alırdı.
VideoInsights’a merhaba deyin. Bu eklenti, video öğrenme yolculuğunuz için mükemmel bir arkadaştır. Herhangi bir videodan önemli noktaları çıkarır ve bunları size özlü bir özet halinde sunar.
Bu, maaş bordronuzda sizin için tüm videoyu izleyecek ve size yalnızca temel kısımları sunacak kişisel bir not tutucuya sahip olmak gibi bir şey.
6. QuickRecall
Listemizde bir sonraki, öğrenmenizi hızlandırmanıza yardımcı olmak için sohbet robotu içinde bilgi kartları oluşturmanıza izin veren bir eklenti olan Hızlı Geri Çağırma.
Peki nasıl çalışır? Hızlı Geri Çağırma, güçlü olduğu kadar basit bir ilkeye dayanır: aralıklı tekrarlama. Görüyorsunuz, beyinlerimiz biraz elek gibidir – bilgiyi çok hızlı aktarırsanız, sadece dışarı akar. Ancak daha uzun bir süre boyunca azar azar eklerseniz, daha fazlası yapışır. Hızlı Geri Çağırma ChatGPT eklentisinin yaptığı da budur – bilgileri azar azar öğrenmenize ve gözden geçirmenize yardımcı olur, böylece gerçekten kavranır.
Kendi bilgi kartlarınızı oluşturabilirsiniz; soruyu veya istemi ve hatırlamak istediğiniz yanıtı bulursunuz. Veya ChatGPT’den herhangi bir bilgi istediyseniz, Hızlı Geri Çağırma’dan bunun için bilgi kartları oluşturmasını sağlayabilirsiniz.
Ardından, gözden geçirmeye hazır olduğunuzda, Hızlı Geri Çağırma size soruyu gösterecektir. Cevap için kafa yoruyorsun ve sonra doğru mu yanlış mı olduğunu ortaya çıkarıyor. Yani, ChatGPT ile başka birinin sizi kartlar üzerinde sınamasına ihtiyacınız yok, ancak sizi sorumlu tutacak biri de var.
Her kartı inceledikten sonra, cevabı hatırlamanın ne kadar kolay olduğunu söylemek için hatırlamanıza bir ölçekte 0 ila 3 arasında bir puan vereceksiniz. 0, bilgiyi unuttuğunuz, 1 hatırlamanın zor olduğu, 2 iyi hatırladığınız ve 3 hatırlamanın kolay olduğu anlamına gelir.
Bu, eklentinin o kartı tekrar ne zaman göreceğinize karar vermesine yardımcı olur. Kartın hatırlanması ne kadar zorsa, o kadar çabuk tekrar açılır. Bu şekilde, beyniniz zor bulduğu şeyler üzerinde ekstra bir egzersiz yapar ve zaten bildiği şeyler için daha az zaman harcar. Kartları güncellemek veya silmek isterseniz, bunu da yapabilirsiniz!
Bir test için tıka basa doldurmanız gerektiğinde çalışma cephaneliğinizde olması oldukça iyi bir eklentidir. Tek sorun, her 3 saatte bir 25 istemin her şeyi hatırlamak için her zaman yeterli olmamasıdır. Umuyoruz ki, OpenAI sınırı artırır ve siz de onun tüm gücünü serbest bırakabilirsiniz.
7. Speak
Yabancı dil öğrenmeye çalışan öğrencilerin artık ChatGPT’deki “Speak” eklentisine ihtiyacı var. Kalbinize koyduğunuz herhangi bir dilde ustalaşmanıza yardımcı olabilir.
Bu eklenti sadece çevirilerle ilgili değil – dil kullanımının nüanslarını ve inceliklerini anlamak, dil öğrenme maceranızı mümkün olduğunca özgün kılmakla ilgili.
Speak, kullanıcının ana dilini, öğrenmekte olduğu dili ve sorudaki herhangi bir ek bağlamı dikkate alır. Bu bağlam, çeviriyi veya açıklamayı etkileyebilecek ortam, senaryo, durum, üslup, konuşma tarzı ve formalite, kullanım notları veya diğer niteleyicileri içerebilir.
Bir metni yabancı bir dile çevirmenize veya yabancı dildeki herhangi bir cümleyi kendi dilinizde açıklamanıza yardımcı olabilir. Ama hepsi bu kadar değil; bunun ötesine geçiyor.
Somut bir cümle veya kelime belirtmeden yabancı bir dilde bir şeyi nasıl söyleyeceğinizi veya yapacağınızı öğrenmek istiyorsanız, bu konuda da yardımcı olabilir. Örneğin, mağaza çalışanlarını Fransızca olarak nasıl kibarca selamlayacağınızı merak ediyorsanız, Speak size bu konuda rehberlik ederek kısa sürede yerel biri gibi konuşmanızı sağlar.