Apple, birkaç gün önce Far Out etkinliğinde iPhone 14 serisini piyasaya sürdü. Ve telefonlar birçok yeni özelliğe sahip olacakken, hiç de özellik olmayan bir şey insanların daha çok dikkatini çekti ve soru işaretleri bıraktı.
Şirket, etkinlikte duyurduğu iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro ve 14 Pro Max, en azından ABD’de fiziksel SIM kartlardan uzaklaşıyor. Ne anlama geliyor? Bu, Amerika Birleşik Devletleri’nde satın alınan bu serideki iPhone’ların fiziksel bir SIM kart tepsisine sahip olmayacağı anlamına gelir. Yine de dünyanın geri kalanında bir nano-SIM kart yuvasına sahip olacaklar.
Çift eSIM’ler iPhone 14’te Nasıl Çalışacak?
ABD’de iPhone 14 serisi yalnızca eSIM’lere sahip olacak. Bilgi tazelemeye ihtiyacınız varsa, eSIM, telefonunuza takmanız gereken fiziksel bir kart yerine elektronik bir SIM karttır. Doğrudan SOC’ye takılan programlanabilir bir SIM’dir ve bir mağazadan fiziksel bir SIM alma zorunluluğunu ortadan kaldırır.
iPhone’lar, iPhone XS, XS Max ve XR’de ilk kez piyasaya sürüldüklerinden bu yana eSIM’leri uzun yıllardır desteklemektedir. Ancak bundan önce, iPhone’unuzda bir fiziksel SIM kartınız ve bir eSIM ile çalışan bir numaranız olabilir. Artık iPhone 14, her iki numarayı da yalnızca bir eSIM aracılığıyla destekleyecek.
Ancak, yalnızca ABD’de gönderilen iPhone 14 serisinin fiziksel SIM kartları terk ettiğini tekrar vurgulamalıyız. Dünyanın her yerinde her şey aynı kalacak; telefonların fiziksel bir SIM tepsisi olacaktır. Ama isterseniz bu telefonlarda bile iki eSIM kullanabilirsiniz. iPhone 13’ten sonraki tüm telefonlar iki aktif eSIM’i destekler.
iPhone 14’te 6 adede kadar eSIM ve iPhone 14 Pro’da 8 eSIM depolayabilirsiniz. Ancak herhangi bir zamanda bu SIM’lerden sadece ikisi, yani telefon numaraları aktif olabilir.
Önceden, eSIM’ler, kimlik doğrulama için bir Wi-Fi ağı gerektiriyordu. Ancak fiziksel SIM’i desteklemeyen yeni iPhone’larda, bir Wi-Fi ağına ihtiyaç duymadan bir eSIM’i etkinleştirebilirsiniz.
eSIM Aktivasyonu
Amerika Birleşik Devletleri’nde bir iPhone 14 satın aldığınızda, iPhone’unuz bir eSIM ile etkinleştirilir. ABD’deki tüm büyük operatörler – AT&T, Verizon ve T-Mobile – eSIM’leri destekler, bu nedenle sorun olmaz. Ancak bir eSIM’i destekleyen büyük bir operatörde değilseniz, bir iPhone 14 çeşidine yükseltmek için doğru zaman olmayabilir.
iOS 16 ile eSIM’inizi Bluetooth üzerinden yeni bir iPhone’a bile aktarabilirsiniz. Önceden, bir eSIM’i bir telefondan diğerine aktarmanız gerektiğinde, operatörünüzle iletişim kurmanız gerektiğinden, bu mantıklı olurdu. Sürecin geri kalanının ne kadar kolay olacağı tamamen taşıyıcıya bağlıydı. Bazıları QR kodları veya mobil uygulamaları ile işinizi kolaylaştırırken, bazıları takas için mağazaya gitmenizi sağladı.
Bluetooth üzerinden aktarım işlemi çok daha kolay hale getirir, ancak bunun yalnızca bir taşıyıcının bu özelliği desteklemesi durumunda mümkün olduğunu unutmamalısınız.
eSIM Taşıyıcı Etkinleştirme, eSIM Hızlı Aktarım (Bluetooth üzerinden) veya başka bir etkinleştirme yöntemini kullanarak bir eSIM’i etkinleştirebilirsiniz.
SIM kart için fiziksel yuvayı açmanın artıları ve eksileri var. eSIM’in kurulumu nispeten kolay olsa da, bazı eski demografiler için zor ve kafa karıştırıcı olabilir.
Ayrıca şu anda, dolaşım ücretlerinden kaçınmak için Avrupa, Asya veya dünyanın diğer bölgelerini ziyaret eden insanların ön ödemeli bir eSIM almanın ne kadar kolay olacağı sorusunu da gündeme getiriyor. Ancak, iPhone’larda bu değişimden sonra daha fazla ülkede daha fazla operatörün eSIM sunmaya başlaması muhtemeldir. Fiziksel SIM kartı çıkarmanın sorun yaratabileceği başka bir alan, iPhone’dan Android’e geçiş yaptığınız zamandır.
Ancak fiziksel SIM kartların israfını azalttığı için gelecek için daha sürdürülebilir bir yaklaşımdır.