Windows 11’de Windows Yardımcı Pilot Nedir ve Nasıl Çalışır?

Microsoft, bir süredir Windows 11’de yapay zeka özellikleri oluşturmaya yönelik ipuçları veriyor. Ve son olarak, bu ipuçlarının doruk noktası burada. Ve hayal edebileceğimizden daha iyi.

“Windows Yardımcı Pilot” olarak adlandırılan bu, doğrudan Windows 11’e entegre edilmiş yapay zeka destekli bir sanal asistandır. Bu hamle, Windows 11’i merkezi yapay zeka yardımı sunan ilk PC platformu haline getiriyor. Bu, nefret etmeyeceğiniz bir Cortana olabilir. Hadi dalalım.

Windows Yardımcı Pilot nedir

Bing Chat’e çok benzeyen Windows Copilot, OpenAI’nin yapay zeka teknolojisi, özellikle GPT-4 tarafından desteklenmektedir. Ancak Windows Copilot, Bing Chat’in Görev Çubuğu giriş noktasıyla getirdiği yüzeysel entegrasyon yerine yapay zekayı İşletim Sistemine derinlemesine entegre edecektir.

Copilot’un ana odak noktası, kullanıcıların günlük görevlerinde ve hatta bilgisayar kullanımlarında yapay zeka yeteneklerinden yararlanarak üretkenliği artırmalarına ve iş akışlarını kolaylaştırmalarına yardımcı olmaktır.

Windows Copilot, Microsoft Edge veya Office 365 uygulamalarında veya GitHub’da GitHub Copilot’ta bulunan Bing Chat kenar çubuğuna benzer şekilde, ekranınızın sağındaki bir kenar çubuğunda bulunacaktır.

Kaynak: Microsoft
Arama Çubuğundan ayrı olarak, Görev Çubuğundaki özel düğmesinden Copilot’a erişebileceksiniz. Ve bir kez açtığınızda, kenar çubuğu tüm uygulamalarınız, pencereleriniz ve programlarınız boyunca tutarlı kalacaktır. Böylece, nerede olursanız olun yeteneklerinden yararlanabilirsiniz.

Kaynak: Microsoft
Windows Copilot, Haziran 2023’te Önizleme’de kullanıma sunulacaktır. 

Windows Yardımcı Pilot Nasıl Çalışır?

Windows Copilot, çalışmak için GPT-4 ve doğal dil işleme gibi bir Büyük Dil Modeli (LLM) kullanır. Copilot, kullanıcılardan gelen Bing Chat ve ChatGPT gibi doğal dildeki istemleri kabul edecek ve yanıtları aynı dilde sağlayacaktır. Bu, GUI’nin (Grafik Kullanıcı Arayüzü) ortaya çıkışından bu yana arayüz açısından en önemli değişiklik olan en evrensel arayüzü – doğal dili – PC’nizi kullanmanın önüne ve merkezine getiriyor.

Windows Yardımcı Pilot Ne Yapabilir?

Windows Copilot size çeşitli görevlerde yardımcı olabilir. Bing Chat’te olduğu gibi, ona herhangi bir karmaşık soru sorabilseniz de, çok daha fazlasını yapma yeteneğine sahiptir.

Özellikle sıradan, tekrarlayan görevlere harcadığınız zamanı azaltabilir. Sizin yerinize metin veya medya kopyalama ve yapıştırma, uygulamalarınızı Snap Assist ile düzenleme, ekran görüntüsü almak için Ekran Alıntısı Aracı’nı kullanma ve masaüstünüzü kişiselleştirme gibi çeşitli görevlerin otomatikleştirilmesine yardımcı olabilir. Windows 11’deki uygulamalar ve belgelerle çalışacak. Tek yapmanız gereken, görevi sizin adınıza doğal dilde gerçekleştirmesini istemek.

Microsoft tarafından gösterildiği gibi, yeteneklerine ilişkin bazı örnekler şunları içerir:

Bilgisayarınızda İşlemler Yapın

Windows Copilot, PC’nizde ayarları yapmak gibi eylemler gerçekleştirebilir. Ayarları değiştirmesini nasıl istediğinize bağlı olarak, eylemler önerecek ve hatta onayınız sonrasında bunları sizin adınıza gerçekleştirecektir.

Örneğin:

Daha fazla iş yapmak için sistemi ayarlama önerileri sorulduğunda, Copilot daha iyi odaklanma ve daha az dikkat dağıtma için Odak Zamanlayıcı ve Karanlık Modu kullanma gibi seçeneklerle geldi.

Kaynak: Microsoft
Sadece bu da değil, daha sonra kullanıcı için bunlarla ilgilenmeyi teklif etti ve otomatik olarak Odak Zamanlayıcıyı başlattı ve temayı Karanlık Mod olarak değiştirdi.

Kaynak: Microsoft
Hatta, anlık düzenlerden birini kullanarak açık uygulamaları kapatarak kullanıcının masaüstünü yeniden düzenledi!

Kaynak: Microsoft

Belgelerle Çalışma

Copilot doğrudan belgelerinizle çalışır, böylece onları kenar çubuğuna sürükleyip bırakabilir ve özetler, açıklamalar ve yeniden yazmalar isteyebilirsiniz; onları bir anda teslim edecek.

Kaynak: Microsoft
Ayrıca içeriği doğrudan Pilot’a kopyalayabilir/yapıştırabilirsiniz, ancak doğrudan belgelerle çalışabilmeniz şaşırtıcı!

Kaynak: Microsoft
Copilot’tan toplantı özetlerini bile alabilirsiniz.

Uygulamalarla Çalışın

Ayrıca bilgisayarınızdaki tüm uygulamalarla çalışır. Örneğin, çalışırken dinlemek için müzik önerileri isteyebilirsiniz. Spotify gibi uygulamalardan ihtiyaçlarınızı karşılayan bazı çalma listeleri önermekle kalmaz, aynı zamanda uygulamadan seçtiğiniz çalma listelerini de çalabilir.

Kaynak: Microsoft

Eklentiler

Copilot ayrıca, kullanıcı deneyimini zenginleştirmek için Eklentilerle (birinci taraf ve üçüncü taraf) birlikte çalışacaktır. Windows Copilot, ChatGPT ve Bing Chat için oluşturulan aynı eklentileri kullanacaktır. Aslında Microsoft 365 Copilot ve Dynamic 365 Copilot da aynı eklentileri kullanır. Bu hareket, bu hizmetlerde ayrı ayrı uyumlu hale getirmeye gerek kalmadan daha fazla eklentinin kullanılabilmesini sağlar.

Eklentiler, geliştiricilerin uygulamalarını ve hizmetlerini yapay zeka modeliyle entegre etmelerine olanak tanır; son kullanıcılar için bu, yapay zekanın onlar için çok daha fazla uygulama ve hizmete erişebileceği anlamına gelir. Eklentilerin entegrasyonu, Windows Copilot’un her zaman var olan bir asistan olma rolünü pekiştirerek kişiselleştirilmiş yanıtlar, ilgili öneriler ve hızlı eylemler gerçekleştirmesini sağlar.

Microsoft, birkaç isim vermek gerekirse Atlassian, Adobe, ServiceNow, Thomson Reuters, Moveworks ve Mural gibi şirketlerle çalışıyor ve eklentileri şu anda Microsoft 365 Copilot Erken Erişim Programındaki müşteriler için Microsoft 365’te kullanıma sunulacak. Bunların dışında Microsoft, önümüzdeki aylarda binlerce ek iş kolu ve üçüncü taraf eklentisini de Copilot ekosistemine getirmeyi planlıyor.  

Kaynak: Microsoft
Bu eklentilerin Windows Copilot geldiğinde de çalışacak olması mantıklı.  

Microsoft’tan bir örnek, bir kullanıcı işletmeleri için nasıl logo oluşturabileceklerini sorduğunda, Copilot’un bir uygulama önerisini (Adobe Express) kullanarak bunu nasıl başarabileceklerini açıkladığını ve önerilen uygulamada logolar için şablonlar açmayı teklif ettiğini gösterdi.

Kaynak: Microsoft
Kullanıcı logoyu oluşturduktan sonra, logo Copilot’a yapıştırıldı ve kullanıcının isteği üzerine doğrudan Microsoft Teams’deki bir grup sohbetine gönderildi.

Kaynak: Microsoft
Adobe’nin Microsoft’un Copilot programlarında Eklenti benimseme konusunda ilk oyunculardan biri olduğu düşünülürse, bunu kullanıcıların Eklentiler ile neler başarabileceklerine bir bakış olarak görebiliriz.  


Windows Copilot’un gücü parmaklarınızın ucundayken, yapay zeka geri kalan sıradan işlerle ilgilenirken, kullanıcılar kendileri için önemli olan şeyleri yapmak için daha fazla zaman harcayabilmelidir. Windows Copilot, yapay zekanın önümüzdeki gelecekte hayatımızın her alanında giderek daha yaygın hale geleceğinin yalnızca bir başlangıcıdır.

İlginizi Çekebilir!

How to Fix Discord Stream Sharing Discoloration in Windows

Windows’ta Discord Akış Paylaşımı Renk Değişikliği Nasıl Onarılır

Discord ekran paylaşımı sırasında görüntüde bozulma veya renklerin solması mı var? Bu çözümlere göz atın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir