Web tarayıcıları, fotoğraf düzenleyicileri, video oyunları ve medya oynatıcıları gibi yoğun grafik kullanan uygulamaları kullanırken, bu uygulamalar ağırlıklı olarak grafik işlemeye dayandığından GPU kullanımınıza dikkat etmek iyi bir fikirdir.
Görev Yöneticisi, GPU, CPU, Bellek, Disk ve Ağ dahil tüm sistem kaynaklarınızı tek bir yerden izlemenin en iyi yoludur. Ancak birçok kullanıcı, GPU kullanımlarının Görev Yöneticisi’nde hem İşlem hem de Performans sekmelerinde görünmediğini bildirdi. Neyse ki, GPU’nun Görev Yöneticisi sorununda görünmemesini düzeltmenin birkaç yolu var.
GPU’m neden Görev Yöneticisi’nde görünmüyor?
GPU’nuzun Windows 11’deki Görev Yöneticisi’nde görünmemesinin ana nedenleri şunlardır:
- Sürücü Sorunları: Bazen GPU’nuzun sürücüleri eski, bozuk veya Windows 11 ile uyumlu olmayabilir. Bu, Görev Yöneticisinin GPU’nuzu tanımasını engelleyebilir.
- GPU düzgün takılmamış: Grafik kartınız anakarttaki yuvasına düzgün oturmuyorsa veya ihtiyaç duyduğu gücü konektörlerinden alamıyorsa görünmeyebilir.
- BIOS Ayarları: GPU’nuz bilgisayarınızın BIOS ayarlarından devre dışı bırakılmış olabilir. Bu ayarları kontrol etmek ve GPU’nun etkinleştirildiğinden emin olmak sorunu çözebilir.
- Yazılım Çakışmaları: Hız aşırtma yardımcı programları veya izleme araçları gibi belirli yazılımlar GPU’nuzla çatışabilir ve Görev Yöneticisi’nde gizli kalmasına neden olabilir.
- Windows Güncellemeleri: Bazen Windows güncellemeleri GPU sürücüleri veya donanım algılama işlevleriyle uyumsuz olabilir ve GPU’nuzun Görev Yöneticisinden kaybolmasına neden olabilir.
- Donanım Sorunları: GPU’nun kendisinde, anakartta veya takılı olduğu yuvada bir sorun varsa Görev Yöneticisi bunu göremeyebilir.
Windows 11’de GPU’nun Görev Yöneticisinde Gösterilmemesi sorununu düzeltme
Artık sorunun arkasındaki ortak nedenleri bildiğinize göre, sorunu çözmenize yardımcı olacak bazı olası sorun giderme çözümlerine geçelim.
1. Görev Yöneticisinde GPU sütununu gösterin
Görev Yöneticisi’nin İşlemler sekmesinde normalde her işlem için GPU kullanımını gösteren GPU sütununu göremiyorsanız, genellikle eksik değildir; sadece gizlidir. GPU sütunu, belirli Windows Güncellemelerinden sonra varsayılan olarak gizlenir.
Sadece Görev Yöneticisine gidin ve GPU sütununu etkinleştirin; böylece bilgisayarınızın ne kadar GPU kullandığını ve her uygulamanın ne kadar GPU kullandığını görebileceksiniz.
CTRL
Başlamak için +Shift
+ tuşlarına birlikte basarakESC
veya görev çubuğuna sağ tıklayıp ‘Görev Yöneticisi’ni seçerek Görev Yöneticisini açın.- Ardından ‘İşlemler’ sekmesine gidin.
- Şimdi, Ad veya Durum gibi gördüğünüz sütunlardan herhangi birine sağ tıklayın; çeşitli seçeneklerin bulunduğu bir menü açılacaktır. Daha sonra bu menüden ‘GPU’ seçeneğini seçin; Görev Yöneticisinin sağ tarafında görünmelidir.
GPU sütununu hâlâ göremiyorsanız başka nedenlerden dolayı Görev Yöneticisi’nde görünmüyor olabilir.
2. İşletim Sisteminizi Güncel Tutun
Bilgisayarınızın güvende kalmasını ve en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için işletim sisteminizi düzenli olarak güncellemek her zaman iyi bir fikirdir.
Güncellemeler; hata düzeltmeleri, yeni özellikler ve önemli yamalar dahil olmak üzere kalite iyileştirmeleri sağlar. Ayrıca, görev yöneticinizin bilgisayarınızda GPU bilgilerini göstermemesiyle ilgili sorunlar gibi karşılaşabileceğiniz sorunları çözmenize de yardımcı olabilirler. Windows işletim sisteminizi güncellemek için aşağıdaki adımları uygulamanız yeterlidir:
Windows
+ tuşuna basarakI
ve sol paneldeki ‘Windows Update’i seçerek Windows Ayarları uygulamasını açarak başlayın .
- Güncelleme ayarlarına girdikten sonra pencerenin sağ tarafındaki ‘Güncellemeleri Kontrol Et’ düğmesini tıklayın.
- Bir güncelleme mevcutsa otomatik olarak indirilecektir.
Güncelleme bittikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmayı unutmayın. Bu şekilde sisteminizin sorunsuz ve güvenli bir şekilde çalışmasını sürdüreceksiniz.
3. Performans Sayacı’nı Yeniden Oluşturun
Performans sayaçları, sisteminizin performansının ve kaynak kullanımının çeşitli yönlerini takip eden bir Windows özelliğidir. Bu sayaçlar size donanımınızın, yazılımınızın ve bilgisayarınızın diğer bölümlerinin nasıl çalıştığına ilişkin veriler ve istatistikler verir.
Performans sayacının kayıt defteri girdileri bozulursa GPU seçeneğinin kaybolmasına neden olabilir. Bu sorunu çözmek için, bozuk kayıt defteri girdilerini otomatik olarak geri yükleyecek olan performans sayacını yeniden oluşturmanız gerekecektir. Bunu yapmak için şu adımları izleyin:
- Windows Arama’da ‘Komut İstemi’ veya ‘cmd’yi arayın ve ‘Yönetici olarak çalıştır’ı seçin.
- Performans sayacını yeniden oluşturmak için komut isteminde aşağıdaki komutu yazın:
lodctr /R
- Eğer “performans sayacı yeniden oluşturulamıyor” hata mesajı alırsanız aşağıdaki komutları arka arkaya çalıştırın:
cd c:windowssysWOW64
lodctr /R
cd c:windowssystem32
lodctr /R
İşlem tamamlandıktan sonra, görev yöneticisinde GPU seçeneğinin görüntülenip görüntülenmediğini kontrol edin.
4. Bozuk Sistem Dosyalarını Onarın
Bozuk sistem dosyaları ayrıca GPU’nun Görev Yöneticisi’nde görünmemesine de yol açabilir. Bu hatalı sistem dosyalarını taramak ve onarmak için SFC ve DISM kombinasyonunu çalıştırabilirsiniz. Böyle yaparak:
- Komut İstemi’ni bulmak için arama çubuğuna yazın
cmd
ve ‘Yönetici olarak çalıştır’ı seçmek için sağ tıklayın. - Yazın
sfc /scannow
ve ardından tuşuna basınEnter
.
Sistem Dosyası Denetleyicisini çalıştırdıktan sonra Dağıtım Görüntüsü Hizmeti ve Yönetimi (DISM) taramasını çalıştırmanın zamanı geldi.
- DISM taraması çalıştırmak için aşağıdaki komutları arka arkaya yazın ve her birinin ardından ‘Enter’ tuşuna basın:
Dism /Online /Cleanup-Image /CheckHealth
Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealth
Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
5. Güç Tasarruf Modunu Devre Dışı Bırakın
Güç tasarrufu modu, enerji tasarrufu sağlamak amacıyla GPU’nun performansını kısıtlayabilir ve bu da GPU’nun Görev Yöneticisi’nde görünmemesine neden olabilir.
- Windows Arama’da arayıp ‘Denetim Masası’nı seçerek Denetim Masası’nı açın.
- Windows Denetim Masası’nda Görüntüleme ölçütü’nün ‘Büyük simgeler’ olarak ayarlandığından emin olun ve ‘Güç Seçenekleri’ni seçin.
- ‘Bir güç planı seçin veya özelleştirin’ bölümünün altında ‘Dengeli’ veya ‘Yüksek Performans’ seçeneğini seçin.
6. NVIDIA Ekran Konteyner Hizmetini yeniden başlatın
NVIDIA Display Container Service’in başlatılması veya yeniden başlatılması, bazı durumlarda, özellikle de hizmet düzgün çalışmıyorsa, NVIDIA GPU algılamayla ilgili sorunların çözülmesine yardımcı olabilir. Bunu nasıl yapabileceğiniz aşağıda açıklanmıştır:
Windows
+ tuşuna basınR
, yazınservices.msc
ve Enter tuşuna basın: Bu, Hizmetler penceresini açacaktır.
- Hizmetler penceresinde ‘NVIDIA Display Container LS’ hizmetini bulana kadar aşağı kaydırın. Daha sonra üzerine çift tıklayın.
- Daha sonra, henüz ayarlanmamışsa Başlangıç türünü ‘Otomatik’ olarak ayarlayın.
- Hizmet durdurulmuşsa hizmeti başlatmak için ‘Başlat’ı tıklayın. Ardından ‘Uygula’yı tıklayın. Ayrıca GPU ile ilgili hizmetleri bulabilir ve yeniden başlatabilirsiniz.
- Kayıt defteri düzenleyicisini kapatın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.
7. WDDM Sürümünü Kontrol Edin
Windows Görüntü Sürücüsü Modeli olarak da bilinen WDDM, görev yöneticisinde GPU performansının gösterilmesi de dahil olmak üzere, grafiklerle ilgili çeşitli görevlerin yönetilmesinden sorumlu bir grafik çerçevesi olarak hizmet eder. Ancak bu özelliğin APU’lar ve iGPU’lar gibi eski grafik kartları tarafından desteklenmediğini unutmamak önemlidir. Sonuç olarak GPU seçeneği görünmeyecektir.
Grafik kartınızın bu özelliği destekleyip desteklemediğini kontrol etmek için WDDM 2.0 veya üzeri bir sürüme ihtiyacınız olacak. WDDM sürümünüzü birkaç basit adımda şu şekilde öğrenebilirsiniz:
- Çalıştır iletişim kutusunu açmak için
Windows
+ tuşlarına basın .R
Ardındandxdiag
kutuyu yazın veEnter
Doğrudan Tanılama Aracını başlatmak için tuşuna basın.
- Üst menüden ‘Ekran 1’i tıklayın. Sürücüler bölümünde ‘Sürücü Modeli’ sürümünü arayın ve 2.0 veya daha yüksek olduğundan emin olun.
Değilse uyumluluk sorunları nedeniyle GPU seçeneği görev yöneticisinde görünmeyecektir.
8. Ekran Sürücülerinizi Güncelleyin
Sorun genellikle bilgisayarınızdaki eski veya bozuk GPU sürücülerinden kaynaklanır. Grafik sürücüleri, işletim sisteminiz ile grafik kartınız arasında bir bağlantı görevi görerek sorunsuz iletişim ve işlevsellik sağlar.
Grafik sürücüleriniz güncel olmadığında veya uyumsuz olduğunda, Görev Yöneticisinin GPU’nuzu doğru şekilde tanımakta zorlandığı sorunlara yol açabilir. Bu sorunu çözmek için grafik sürücülerinizi en son sürüme güncellemeniz yeterlidir; bu, genellikle sorunu çözer.
Windows
+ tuşuna basınR
, yazındevmgmt.msc
veEnter
Cihaz Yöneticisini başlatmak için tuşuna basın.
- Aygıt Yöneticisi’nde ‘Ekran bağdaştırıcıları’nı genişletin.
- Güncellemek istediğiniz GPU adaptörüne sağ tıklayın ve ‘Sürücüyü güncelle’yi seçin.
- Ardından, Windows’un sürücüleri otomatik olarak aramasına ve yüklemesine izin vermek için ‘Sürücüleri otomatik olarak ara’ seçeneğini seçin.
Aygıt Yöneticisi çoğu zaman en son sürücüleri yüklemede başarısız olur. Bu gibi durumlarda üreticinin web sitesinden (örn. NVIDIA, AMD, Intel) en güncel sürücüleri manuel olarak indirebilirsiniz. Resmi web sitesini ziyaret edin ve ardından özel GPU modelinize uygun en son sürücüyü indirip yükleyin.
9. Grafik Sürücüsünü Geri Alma
Bazen GPU sürücünüzü en son sürüme güncellediğinizde, Windows’un GPU’nuzla etkileşimini bozan uyumluluk sorunları veya hatalar ortaya çıkabilir. Bu durumda Görev Yöneticisi GPU’yu düzgün bir şekilde algılayamayabilir veya GPU ile çalışamayabilir.
Görev Yöneticisi’nin GPU’nuzu tanımaması gibi sorunlarla karşılaştığınızda, özellikle de sorun yeni bir GPU sürücüsü yükledikten hemen sonra ortaya çıktıysa, GPU sürücülerini geri almak yararlı olabilir. Bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır:
- Başlat düğmesine sağ tıklayın ve ‘Aygıt Yöneticisi’ni seçin.
- Aygıt Yöneticisi’ndeki ‘Ekran bağdaştırıcıları’ bölümünde GPU’nuzu arayın. GPU’nuzun adına sağ tıklayın ve ‘Özellikler’i seçin.
- Özellikler penceresinde ‘Sürücü’ sekmesine tıklayın. ‘Sürücüyü Geri Al’ düğmesini görürseniz (yalnızca sürücüyü yakın zamanda güncellediyseniz oradadır), tıklayın.
- Onay kutusunda geri alma nedenini belirtin ve ‘Evet’i tıklayın.
- Sürücüyü geri aldıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.
10. GPU Sürücülerini Yeniden Yükleyin
Grafik sürücülerini güncellemek ve geri almak sorunu çözmezse GPU sürücülerini tamamen yeniden yüklemeyi deneyebilirsiniz. GPU sürücüsünü kaldırmak için Aygıt Yöneticisi’ni veya Display Driver Uninstaller adlı özel bir yazılımı kullanabilirsiniz.
Sürücüleri kaldırmak için Display Driver Uninstaller’ı kullandığınızda, sürücüyü ve onunla ilişkili kayıt defteri dosyalarını tamamen kaldırır. Bu yöntem, sürücülerin kaldırılmasında oldukça etkilidir ve geride hiçbir dosya kalmamasını sağlar.
Yöntem 1:
- Çalıştır komutunu açın, yazın
devmgmt.msc
veEnter
Aygıt Yöneticisi’ni açmak için tuşuna basın.
- Ekran bağdaştırıcılarına gidin ve genişletin. Sürücüye sağ tıklayın ve ‘Cihazı kaldır’ı seçin.
- Bilgi istemi kutusunda ‘Bu aygıtın sürücüsünü kaldırmayı dene’ seçeneğini işaretleyin ve ‘Kaldır’ı tıklayın.
Yöntem 2:
- Display Driver Uninstaller’ı indirin ve arşiv yazılımını kullanarak DDU zip klasörünü çıkarın.
- Çıkarttıktan sonra, çıkartılan klasöre gidin ve DDU dosyasını (7zip dosyası) çalıştırın.
- Daha sonra ‘Çıkart’ butonuna tıklayın.
- Çıkarılan klasörü açın ve ‘Display Driver Uninstaller’ uygulamasını çalıştırın.
- İlk açılır menüden ‘GPU’yu seçin ve ardından ikinci açılır menüden GPU cihazınızı seçin.
- Ardından sürücüyü tamamen kaldırmak için ‘Temizle ve Yeniden Başlat’ı tıklayın.
- Temizleme işlemi tamamlandıktan sonra GPU üreticinizin web sitesine gidin. En son grafik sürücüsünü indirip yükleyin.
11. Grafik Kartını Kontrol Edin
GPU’nuzun doğru şekilde kurulup bağlandığını ve tozsuz olup olmadığını kontrol edin. Zamanla GPU yuvalarında toz birikerek bilgisayarınızın GPU’yu tanımasını zorlaştırabilir, hatta donanımına zarar verebilir.
Bilgisayarın arka kapağını çıkararak başlayın. Anakartı ve kart yuvalarını kontrol edin. Bilgisayarınızı açın ve GPU fanına dikkat edin; dönmüyorsa grafik kartı yuvasında bir sorun olabilir. Bilgisayarınızı kapatın, grafik kartını çıkarın ve farklı bir yuvaya takmayı deneyin. Eğer toz bulursanız temizlemeyi unutmayın.
12. BIOS Ayarlarını kontrol edin
GPU’nuzu Görev Yöneticisi’nde listede göremiyorsanız bunun olası bir açıklaması sistem BIOS’unda kapalı olmasıdır. Temel Giriş/Çıkış Sistemi anlamına gelen sistem BIOS’u, GPU da dahil olmak üzere bilgisayarınızın donanımının temel işlevlerini yönetmekten sorumludur.
Sistem BIOS’unda bir GPU devre dışı bırakıldığında, işletim sistemi onu algılamaz ve sonuç olarak Görev Yöneticisi’nde görünmez. Bu, yanlış ayarlar, kazara yapılan değişiklikler ve hatta bazen GPU’yu varsayılan olarak devre dışı bırakan bir BIOS güncellemesi gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.
Bu sorunu çözmek için bilgisayarınızın BIOS ayarlarına erişmeniz ve GPU’yu etkinleştirmeniz gerekir. BIOS’a erişmenin tam adımları bilgisayarınızın üreticisine bağlı olarak değişebilir, ancak genellikle başlatma işlemi sırasında belirli bir tuşa ( F2
, Del
veya gibi) basarak oraya ulaşabilirsiniz .Esc
BIOS ayarlarına girdikten sonra GPU yapılandırmalarını bulun. Genellikle ‘Genel Öğeler’ veya ‘Gelişmiş’ seçeneklerinin altında bulunur. GPU’nun ‘Etkin’ olarak mı yoksa benzer bir seçeneğe mi ayarlandığını görmek için GPU’nuzu veya ekran ayarlarınızı kontrol edin. Şu anda devre dışıysa ayarı ‘Etkin’ olarak değiştirin ve değişikliklerinizi kaydedin.
Bazen bilgisayarınızın BIOS’unda GPU ile ilgili ‘Grafik Bağdaştırıcısını Başlat’ veya ‘Birincil Ekran’ gibi ekstra ayarlar bulunabilir. Bu ayarların mümkünse entegre grafikler yerine özel GPU’ya öncelik verecek şekilde ayarlandığından emin olun.
13. BIOS’u güncelleyin
Önceki yöntemlerin hiçbiri etkili olmadıysa BIOS’u güncellemek tüm sorunları ortadan kaldıracaktır. GPU kartı daha sonra yeni BIOS sürümüyle uyumlu olacaktır. BIOS’u güncellemek için şu adımları izleyin:
- Klavyenizdeki
Windows
logo tuşuna ve tuşuna aynı anda basın ve ardından tuşuna basmadan önce verilen kutuya yapıştırın .R
msinfo32
Enter
- Sistem Bilgisi aracı açıldığında ‘BIOS Sürümü/Tarihi’ öğesini bulun ve BIOS sürümüne ilişkin değerini ve ne zaman güncellendiğini kontrol edin. BIOS sürümünü not edin.
- Ardından resmi üreticinin web sitesini ziyaret edin ve BIOS güncellemelerini arayın. ‘Destek’ (veya Sürücüler) bölümüne gidin, doğru işletim sistemini, sürümü seçin ve en son BIOS güncellemesini arayın. Herhangi bir güncelleme mevcutsa indirin.
- USB flash sürücüyü PC’nize takın ve BIOS güncelleme dosyasını USB sürücüsüne kopyalayın. USB sürücüsü ‘FAT32’ olarak biçimlendirilmelidir.
- Bunu yapmak için Dosya Gezgini’ni açın, USB sürücüsüne sağ tıklayın ve ‘Biçimlendir’i seçin.
- Dosya sistemi menüsünden ‘FAT32’yi seçin ve ‘Başlat’a tıklayın. Daha sonra onay kutusunda ‘Tamam’ı tıklayın. Formatlandıktan sonra BIOS güncelleme dosyasını yeni formatlanan sürücüye kopyalayın.
- Bundan sonra, artık BIOS güncelleme dosyasını içeren USB sürücüsünü bilgisayarınızdaki herhangi bir USB bağlantı noktasına takın.
- Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda, BIOS menüsüne erişmek için açılış sırasında
F2
,Del
, veya tuşuna basın.Esc
Buradan ‘BIOS’u Güncelle’ seçeneğini bulun, USB sürücüsünden BIOS güncelleme dosyasını seçin ve BIOS güncelleme işlemini başlatın.
14. BIOS’unuzu Sıfırlama
GPU’nuzun Görev Yöneticisinde görünmemesinin nedeninin yanlış yapılandırılmış bir BIOS (Temel Giriş/Çıkış Sistemi) olduğundan şüpheleniyorsanız, BIOS ayarlarınızı varsayılan durumuna geri sıfırlayarak sorunu çözmeyi deneyebilirsiniz.
BIOS ayarlarınızı sıfırlamak için CMOS pil yöntemini kullanacağız. Bu adımları takip et:
- Bilgisayarınızı kapatın ve tüm güç kaynaklarından çıkarın.
- Bilgisayarınızın anakartında CMOS (Tamamlayıcı Metal Oksit-Yarı İletken) pilini bulun. Genellikle küçük gümüş madeni para şeklindeki bir pile benzer.
- CMOS pilini anakarttan dikkatlice çıkarın.
- CMOS pilini tamamen çıkardığınızdan emin olun.
- Ardından, kalan gücü boşaltmak için güç düğmesini 15 ila 30 saniye boyunca sürekli olarak basılı tutun. Bu, CMOS belleğini temizler ve böylece sisteminizdeki BIOS ayarlarını sıfırlar.
- Bundan sonra CMOS pilini dikkatlice yeniden takın.
- Güç kaynaklarını yeniden bağlayın ve bilgisayarınızı başlatın. BIOS ayarlarınız orijinal fabrika varsayılanlarına sıfırlanacaktır.
Bu yöntemlerden birinin GPU performans bilgilerini Görev Yöneticisine geri getirmenize yardımcı olacağını umuyoruz.