Windows 11 PC’nizde Donma ve Vızıldayan Gürültü Sorunu Nasıl Onarılır

Bilgisayarınızın donmasını ve uğultu sesleri çıkarmasını önlemek için bu 7 düzeltmeyi kullanın.

Windows 11’in piyasaya sürülmesinden sonra birçok kullanıcı, bir program veya oyun çalıştırırken bilgisayarlarının donacağı ve aniden ekranlarının donacağı ve kulaklıklarından veya hoparlörlerinden çok yüksek bir ses geldiğini duydukları bir hata yaşadıklarını bildirdi. Bu sorun, Windows 11’de yeni değildir ve Windows’un önceki sürümlerinde mevcuttu.

Şimdi, bu soruna neyin neden olduğunu belirlemek çok zor olabilir. Kullanıcı raporlarına gelince, genellikle grafik yoğun oyunlar oynarken veya Chrome tarayıcıları çalıştırırken olur, ancak bazen bir film izlerken veya bilgisayarınız boştayken bile olabilir. Bu soruna neyin neden olduğuna bakılmaksızın, bu sorunu gidermenize yardımcı olacak bazı düzeltmeler aşağıda verilmiştir.

1. Bilgisayarınızı Yeniden Başlatın

Bu hatanın, herhangi bir dahili hata veya herhangi bir sistem hizmetinin çökmesi nedeniyle olması muhtemeldir. Bu gibi durumlarda, bilgisayarınızı yeniden başlatmak tüm arka plan uygulamalarını ve işlemlerini yeniden başlatacak ve bu sorunu çözecektir.

Şimdi, bu sorunu yaşıyorsanız, masaüstünüze erişip erişemeyeceğinize bağlı olarak iki seçeneğiniz vardır. Çalıştırdığınız uygulama donmuşsa ancak tuşa basarak sekmeyi veya o donmuş uygulamadan + Windowstuşuna basarak çıkabiliyorsanız Başlat Menüsü’nden bilgisayarınızı yeniden başlatabilirsiniz.ALTTab

Bunu yapmak için klavyenizdeki Windows tuşuna basarak ve ardından Güç düğmesine tıklayarak Başlat Menüsüne gidin. Şimdi, güç menüsünden ‘Yeniden Başlat’ı seçin.

Şimdi, tüm ekran donmuşsa, dolabınızdaki fiziksel düğmeyi kullanmanız gerekir. Genel olarak tüm kabinetlerde güç düğmesinin yanında veya yanında fiziksel bir yeniden başlatma düğmesi bulunur. Bu düğmeye basın, bilgisayarınız yeniden başlatılacaktır.

2. Windows’u Güvenli Modda Önyükleyin

Bilgisayarınız sık sık donuyor ve uğultu sesi çıkarıyorsa, bilgisayarınızı Güvenli Modda başlatmayı deneyebilirsiniz. Bilgisayarınız Güvenli Modda başlatıldığında, yalnızca temel hizmetleri ve arka plan uygulamalarını çalıştırır. Ayrıca sadece gerekli sürücüleri kullanır. Sistem Yapılandırma penceresini kullanarak bilgisayarınızı Güvenli Modda önyükleyebilirsiniz.

İlk önce klavyenizdeki Windows+ tuşlarına basarak Çalıştır penceresini açın . rŞimdi Çalıştır penceresinde komut satırına ‘msconfig’ yazın ve ardından ‘a basın Enter.

‘Sistem Yapılandırması’ penceresi açıldıktan sonra, ‘Önyükleme’ sekmesine geçin ve ardından ‘Önyükleme seçenekleri’ bölümünde ‘Güvenli önyükleme’ seçeneğini göreceksiniz. Şimdi, Güvenli önyüklemeden önce kutuyu işaretleyin. Güvenli önyüklemenin altında minimum geçişin seçili olduğundan emin olmayı unutmayın.

Ardından, ‘Hizmetler’ sekmesine geçin. Oradan, ‘Tüm Microsoft hizmetlerini gizle’ yazan kutuyu işaretleyin.

Son olarak, ‘Tümünü devre dışı bırak’ seçeneğini tıklayın. Bundan sonra tamam’a tıklayın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın. Bilgisayarınız açıldıktan sonra, bir süre kullanın ve herhangi bir ekran donması ve ardından uğultu sesinin gelip gelmediğini kontrol edin.

Hala aynı sorunu yaşıyorsanız, diğer düzeltmeleri denemelisiniz. Ancak Güvenli Modda önyükleme yaptıktan sonra herhangi bir sorun yaşamazsanız, bu soruna üçüncü taraf bir uygulama veya hizmetin neden olduğu anlamına gelir. Bu gibi durumlarda hatalı uygulamanın kaldırılması sorunu ortadan kaldıracaktır.

3. Grafik Sürücüsünü Yeniden Yükleyin/Güncelleyin

Bu sorunu yaşayan kullanıcılara göre, çoğu zaman GPU sürücülerini yeniden yüklemek veya güncellemek sorunu çözmüştür. Bu, güncel olmayan veya bozuk grafik sürücülerinin bilgisayarınızın donmasına neden olabileceğini gösterir. GPU sürücülerinizin güncellendiğinden emin olmak için Nvidia GeForce Experience veya AMD Radeon Yazılımı gibi özel sürücü yazılımını kullanabilirsiniz.

Burada bir Nvidia GPU yüklü ve bu nedenle adımları göstermek için GeForce Now deneyimini kullanacağız. Kurulu bir AMD Radeon GPU’nuz varsa, AMD GPU’lar için özel yazılımı kullanmanız gerekir. Adımlar aşağı yukarı aynı olduğu için endişelenmenize gerek yok.

İlk olarak, Başlat Menüsü aramasında arayarak ve ardından arama sonuçlarından seçerek GPU yazılımınızı açın.

GeForce Experience penceresi açıldığında, pencerenin sol üst köşesinde bulunan ‘HOME’ öğesinin yanındaki ‘SÜRÜCÜLER’e tıklayın.

Bundan sonra, pencerenin sağ tarafında kullanıcı adınızın altında bulunan ‘GÜNCELLEMELERİ KONTROL ET’ seçeneğine tıklayın.

Mevcut bir güncelleme yoksa, ekranın sol alt tarafında ‘En son GeForce Game Ready Sürücünüz var’ ibaresini gösterecektir. Bu, bilgisayarınızın donmasına neden olan şeyin sürücü olmadığı anlamına gelir.

Öte yandan, mevcut bir güncelleme varsa, indirmeniz istenecektir. GPU sürücünüzü güncelleyin ve ardından bunun sorunu çözüp çözmediğini görmek için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Alternatif olarak, GPU sürücüsünü güncellemek veya yeniden yüklemek için Aygıt Yöneticisi uygulamasını da kullanabilirsiniz. Entegre Grafik Kartı veya APU kullanıyorsanız, bu yöntem sizin için geçerli olacaktır. İlk olarak, Windows aramasında arayarak Aygıt Yöneticisi uygulamasını açın.

Aygıt Yöneticisi penceresi açıldıktan sonra menüyü genişletmek için ‘Ekran bağdaştırıcıları’nın önündeki oka tıklayın. Şimdi, genişletilmiş menüden GPU’nuza sağ tıklayın ve ardından ‘Sürücüyü güncelle’ seçeneğine tıklayın.

Ardından, yeni bir pencere görünecektir. Oradan, ‘Sürücüleri otomatik olarak ara’ seçeneğini tıklayın.

Bundan sonra, Windows otomatik olarak mevcut güncellemeleri arayacaktır. Varsa, indirilir ve kurulur. Aksi takdirde, ‘Cihazınız için en iyi sürücüler zaten yüklü’ mesajını gösterecektir.

Ayrıca grafik sürücülerinizi kaldırıp yeniden yüklemeyi deneyebilirsiniz. Genişletilmiş Ekran bağdaştırıcıları menüsünden GPU’ya bir kez daha sağ tıklayın ve bu sefer ‘Sürücüyü güncelle’ yerine ‘Cihazı kaldır’ seçeneğini seçin.

‘Cihazı Kaldır’ adlı bir iletişim kutusu alacaksınız. Oradan, ‘Kaldır’ı tıklayın ve ekranınız birkaç saniye kararabilir. Geri yüklenmesine izin verin ve ardından bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Bilgisayarınız açıldıktan sonra, Windows grafik sürücülerini otomatik olarak yeniden yükleyecektir ve sorun çözülmelidir.

4. RAM’inizi Temizleyin

‘Donma ve Vızıldama Gürültüsü Sorunu’ ile çok sık karşılaşıyorsanız, RAM çubuklarınızı temizleyebilirsiniz. Bazen bağlantıda bu soruna da neden olabilecek bir hata veya arıza olabilir. Bu nedenle, RAM çubuklarını anakartınızdan çıkarın ve bunları düzgün bir şekilde yeniden takın ve bunun sorununuzu çözüp çözmediğine bakın. Başlangıçta çalışmıyorsa, alternatif PCIe yuvalarını da deneyebilirsiniz.

Sorun hala çözülmediyse, RAM’inizi değiştirmeniz gerekebilir. Kötü Bellek, bilgisayarınızda çok sayıda soruna neden olabilir. Ayrıca, RAM’iniz için özel bellek profilleri kullanmadığınızdan emin olun. Bunu anakartınızın BIOS’una giderek kontrol edebilirsiniz.

5. CPU Aşırı Isınmasını Kontrol Edin

Yüksek işlem gücü gerektiren yoğun oyunlar veya görevler çalıştırıyorsanız, bu sorunun nedeni CPU’nuzun aşırı ısınması veya termal kısıtlama olabilir. Bunu kontrol etmek için herhangi bir üçüncü taraf uygulamasını kullanmanız veya bilgisayarınızın BIOS’una gitmeniz gerekir.

Şimdi, CPU’nuz çalışırken olması gereken ideal sıcaklık, tamamen sahip olduğunuz CPU’ya bağlıdır. Bununla birlikte, CPU’nuz 85-90 dereceyi geçerse, muhtemelen aşırı ısınır ve sisteminiz için oldukça tehlikelidir.

Bu durumda, düşünebileceğiniz birkaç şey var. İşlemcinizin her zaman ağır yük altında kalmaması için, bu çok zorlu oyunları veya uygulamaları çalıştırmayı bırakabilirsiniz. Bu sizin için bir seçenek değilse, satış sonrası bir CPU soğutucusu kullanarak işlemcinize daha iyi soğutma sağlamanız gerekebilir. Daha fazla ısı iletmek ve CPU sıcaklığınızı düşük tutmak için daha iyi bir termal macun da kullanabilirsiniz.

6. Ses Sürücülerini Güncelleyin

Tıpkı GPU sürücüsü gibi, ses sürücülerinizi güncellemek için Aygıt Yöneticisi uygulamasını kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için, önce Başlat menüsü aramasında arayarak ve ardından arama sonuçlarından seçerek Cihaz yöneticisi uygulamasını açın.

Aygıt Yöneticisi penceresi açıldığında, ‘Ses girişleri ve çıkışları’nın önündeki oka tıklayın.

Ardından, genişletilmiş menüden herhangi bir ses cihazına sağ tıklayın ve ardından ‘Sürücüyü güncelle’yi seçin.

Yeni bir pencere açılacaktır. Oradan, ‘Sürücüleri otomatik olarak ara’ seçeneğini tıklayın.

Şimdi, bir güncelleme varsa, indirilecektir. Windows güncellemesinde ses sürücüsü güncellemelerini de kontrol edebilirsiniz. Güncellemeniz tamamlandıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatabilirsiniz ve sorun çözülmelidir.

7. Bir SFC Taraması gerçekleştirin

Bilgisayarınızda bir SFC taraması yaparsanız, sisteminizde bozuk/bozuk dosya olup olmadığını size gösterecek ve ayrıca onu sisteminizden kaldıracaktır. Bunu yapmak için önce Başlat Menüsü aramasında aratarak Komut İstemi penceresini yönetici modunda açın.

Bundan sonra, Komut İstemi penceresi açıldığında, komut satırına aşağıdaki komutu yazın ve ardından tuşuna basın Enter.

Tarama hemen başlayacak ve tamamlanması birkaç dakika sürebilir.

Tarama tamamlandığında, sonuçları Komut İstemi penceresinde göreceksiniz.

İlginizi Çekebilir!

How to Fix Discord Stream Sharing Discoloration in Windows

Windows’ta Discord Akış Paylaşımı Renk Değişikliği Nasıl Onarılır

Discord ekran paylaşımı sırasında görüntüde bozulma veya renklerin solması mı var? Bu çözümlere göz atın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir