Windows 10'da Nasıl Yardım Alınır

Windows 10, işletim sisteminin tüm yinelemelerinin en gelişmişidir ve kullanıcılara çok çeşitli özellikler ve araçlar sunar. Çoğu zaman, Windows kullanıcıları bir şeye ya da diğerine takılıp kalır ve bunun üzerinden geçemeyebilir. Kullanıcıların bu tür sorunlarla karşılaşmamasını sağlamak için Windows birçok yararlı özellik sunar.

Windows 10 hemen hemen her konuda yardım sunar ve sorunu hızlı ve güvenli bir şekilde çözmenize yardımcı olur. Bir sorunu çözmek için diğer üçüncü taraf uygulamalarını değil, Windows 10 yardımını kullanmanın temel avantajı, sistem hakkında her şeyi bilmesi ve üçüncü taraf uygulamalarda geçerli olmayan sisteme zarar verebilecek değişiklikleri asla yapmamasıdır. Bu yazıda, Windows 10’da nasıl yardım alabileceğinizi tartışacağız.

Windows 10’da Yardım Almak için F1 Tuşuna basın

F1 tuşu, Windows 10’da yardım için kullanışlı bir klavye kısayoludur. Çoğu yazılım ve uygulama bu kısayolu desteklerken bazıları desteklemez. Sistem üzerinde çalışırken ve anlayışınızın ötesinde bir şey bulduğunuzda veya belirli bir araç veya özellikle sorun yaşadığınızda, F1 tuşuna basın ve sorununuzu çözmeye yardımcı olmak için bir Bing araması yapacaktır.

Diyelim ki, Dosya Gezgini’ni kullanıyorsunuz ve bir sorunla karşılaşıyorsunuz, F1 ve Windows gerçekleştirecek ve Bing arama yapıp sonuçları görüntüleyecektir.

Sonuçlar Bing aramasında görüntülenir. Sonuçlar, karşılaşılan yaygın sorunların çoğunu ve bunların düzeltilmesini gösterir. Artık kılavuzun tamamını inceleyebilir ve sorunu çözebilirsiniz.

Şimdi, tarayıcıyla ilgili bir sorun yaşadığınızı varsayın, tekrar F1 basın ve bir Microsoft Edge yardım penceresi açılacaktır.

F1 kısayolunu kullanarak Windows ile ilgili yardım almak için masaüstüne gidin ve ardından F1 tuşuna basın. Yaygın Windows hataları için bir Bing arama sonuçları açacaktır. Microsoft Office gibi bazı durumlarda, bir Bing araması yerine F1 basıldığında dahili bir yardım kılavuzu açılır.

‘Yardım Alın’ Uygulamasını kullanın

‘Yardım Alın’ uygulaması, sistemle ilgili herhangi bir hatayı veya sorunu çözmek için sanal bir aracı ile konuşmanıza olanak tanıyan Windows 10’un en iyi özelliklerinden biridir. Uygulama önceden yüklenmiş olarak gelir ve rolünde çok etkilidir. Başlat Menüsünde ‘Yardım Al’ı arayın ve ardından üzerine tıklayın.

Varsayılan olarak, bir sanal aracıya bağlanacaksınız ve burada anahtar kelimeler veya tam cümleler kullanarak sistemle ilgili sorgular isteyebilirsiniz. Bir çözüm bulmada son derece doğrudur ve ayrıca bir kullanıcının birçok yeni şey öğrenmesine yardımcı olur.

Bazı kullanıcılar, sorgularını çözmek için bir kişiye bağlanmak yerine sanal bir aracı ile iletişim kurmayı tercih etmez. Get Help uygulaması da bunu sunar. Sohbet kutusuna ‘Bir Temsilci ile Konuş’ yazıp ENTER tuşuna basmanız yeterlidir. Sizden ürün ve sorun hakkında bazı temel bilgiler ister ve sizi bir yöneticiye bağlar. Ayrıca, anında geri arama konusunda rahat değilseniz, tercih ettiğiniz bir zamanda bir arama planlayabilirsiniz.

Eldeki bu harika özelliklerle, Get Help uygulaması tüm seçenekler arasında en verimli ve kullanıcı dostu olduğunu kanıtlıyor.

Cortana’dan Yardım İsteyin

Yazmak yerine konuşmayı tercih eden kullanıcılar için Cortana mükemmel bir çözümdür. Cortana, Windows 10’da hem sesli hem de metin komutlarıyla çalışan yerleşik AI yardımcısıdır, ancak çoğu kullanıcı sesli komutu tercih eder. Sistemle ilgili tüm sorunlar için buradan yardım alabilirsiniz.

Tek yapmanız gereken sorununuzu yüksek sesle söylemek ve Cortana size tüm olası çözümleri verecektir. Ayrıca, sorununuzla ilgili olan ve çözmenize yardımcı olabilecek video bağlantılarıyla birlikte gelir.

Cortana asistanını başlatmak için, Başlat Menüsünün yanındaki dairesel simgeye tıklayın.

Ardından, Mikrofon şeklindeki simgeye tıklayın ve konuşmaya başlayın. Sorunu anlattıktan sonra, uygulama otomatik olarak çözümleri arayacaktır.

Uygulamanın veritabanında önceden yüklenmiş birkaç çözümü vardır ve bunları çok hızlı bir şekilde getirebilir. Diğer sorunlar için web’de arama yapacak ve en alakalı sonuçları görüntüleyecektir.

Windows 10 Sorun Giderme de yardımcı olabilir

Sorun giderme, sorunu tanımlamaya yardımcı olur ve düzeltmenin yollarını listeler. Windows 10, sisteminizle ilgili sorunları bulmanıza yardımcı olacak bir sorun giderme bölümü sunar. Teknik olarak sağlam olmayan ve Windows’un sorunu herhangi bir harici müdahale olmaksızın kendi kendine çözmesini isteyenler için faydalıdır.

Yerleşik Windows 10 sorun giderme yetenekleri iyi bir seçenektir çünkü Windows hiçbir zaman sisteminize zarar verebilecek çözümlere gitmeyecektir. Sorunları belirlemek ve gidermek için üçüncü taraf yazılım kullanıyorsanız, sisteminize zarar verebilir ve onu kullanılamaz hale getirebilir.

Windows 10 Sorun Giderme seçeneklerine erişmek için, Görev Çubuğunun en solundaki Windows simgesine sağ tıklayın ve ‘Ayarlar’ı seçin.

Windows Ayarlarında, ‘Güncelle ve Güvenlik’e tıklayın.

Bir sonraki pencerede, soldaki seçeneklerden ‘Sorun Giderme’yi seçin.

Burada birden fazla seçenek göreceksiniz, herhangi bir sorunu kontrol etmek için bunlardan herhangi birine tıklayın. Varsa, Windows da çözümü gösterecek ve kullanıcının düzeltmesine yardımcı olacaktır.

Windows ayrıca çeşitli hataları kendi kendine otomatik olarak giderir, böylece kullanıcılara zaman kazandırır ve ayrıca iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar. Bu özelliğin ayarlardan etkinleştirilmesi gerekir ve varsayılan olarak etkinleştirilmemiştir.

Başlat Menüsü Aramasını kullanın

Başlat Menüsü kapsamlıdır ve yalnızca sistemdeki uygulamaları ve yazılımı görüntülemenin yanı sıra, giriş anahtar kelimelerine göre web sonuçlarını da görüntüler. Bu özellik, kullanıcıların birçok sistem tabanlı hata ve sorun için düzeltmeler bulmasına yardımcı olur.

Farz edelim, Wi-Fi’ye bağlanmada sorun yaşıyorsunuz, bunu Başlat Menüsünde arayın ve web’den ilgili yazılımları / uygulamaları ve çözümleri gösterecektir. Sorunu çözmek için ilgili sonucu tıklayıp açabilirsiniz.

Web sonucunu sağdaki alakalı bulursanız, üzerine tıklayın ve açılacaktır. Windows 10 ayrıca solda diğer ilgili anahtar kelimeleri de görüntüler. Diğer araçlarda ve uygulamalarda, bir çözüm bulmak için sorunun tamamını girmeniz gerekirken, burada basitçe anahtar kelimelerden bahsedebilirsiniz ve Windows gerisini sizin için halleder. Bu, diğer ilgili sonuçları da göstereceğinden, sorunun doğasından tam olarak emin olmadığınızda harika çalışır.

İpuçları Uygulamasını kullanın

Windows 1, birçok kullanıcının farkında olmadığı çok sayıda seçenek sunar. Neredeyse birkaç ayda bir, güncellemelerle birlikte yeni özellikler ve düzeltmeler sunulur. Aklınızda belirli bir hata veya sorun yoksa ve çeşitli kısayollar ve diğer ilgili şeyler hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, Windows 10’da ‘İpuçları’ tam size göre bir uygulamadır.

İpuçları uygulaması Windows 10 önceden yüklenmiş olarak gelir ve sisteme indirilmesi veya yüklenmesi gerekmez. Kullanıcılar bu uygulamayı birkaç günde bir kullanırlarsa, Windows 10’daki tüm yeni özelliklerin ve kısayolların, önemli iyileştirmelerin ve güncellemelerin ve sistemlerinin yapabileceği tüm basit ve karmaşık şeylerin farkında olacaklar.

Kendi Kendine Sorun Giderme İpuçları

Bilgisayar, karmaşık bir makine olmasına rağmen, ortalama insanlar tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Arayüzü basit ve öğrenmesi kolay tutulur, böylece yeni biri bile kısa sürede çalışmaya başlayabilir. Dahası, sorun giderme işlemi de aynı derecede basittir ve küçük bir sorun ortaya çıktığında her seferinde bir servis merkezine götürülmesine gerek yoktur. Bu bölümde, gelecekte işinize yarayacak bazı kendi kendine sorun giderme ipuçlarını tartışacağız.

DÜZELTME: Bilgisayarı Açamama

Bu, kullanıcıların karşılaştığı en yaygın sorunlardan biridir. Çoğu zaman çözüm basittir ve düzeltme kolaylıkla yapılabilir.

Sisteminiz açılmadığında, dikkat etmeniz gereken ilk şey güç kaynağıdır. Adaptörün iyi çalışıp çalışmadığını ve şarj bağlantı noktasının düzgün olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca başka bir şarj cihazı kullanmayı deneyin. Şarj cihazı düzgün çalışıyorsa, cihazı bir süre şarjda bırakın ve ardından yeniden başlatmayı deneyin.

Güç kaynağı tamamsa, ekranın düzgün olduğundan ve bununla ilgili herhangi bir sorun olmadığından emin olun. Masaüstü kullanıyorsanız, monitörü değiştirmeyi deneyin. Sorun hala çözülmediyse, donanım ve yazılımla ilgili sorunları arayın.

DÜZELTME: Bilgisayar Yavaşlıyor

Bu, kullanıcıların genellikle sistemleri eskidikten sonra karşılaştıkları yaygın bir sorundur. Yapılacak ilk şey, sistemde yeterli boş alan olup olmadığını kontrol etmektir. Sabit diskte yer açmak için nadiren kullanılan bazı yazılımları temizlemeyi deneyin.

Cihazınızı kötü amaçlı yazılım ve virüslere karşı tarayın, çünkü bunlar cihazı önemli ölçüde yavaşlatabilir ve hatta kullanılamaz hale getirebilir.

Ayrıca, sistem açıldığında daha uzun bir yükleme süresine yol açtıkları için otomatik başlatma programlarını devre dışı bırakabilirsiniz. Bu programları, Başlangıç ‘sekmesi altındaki Görev Yöneticisinden devre dışı bırakabilirsiniz. Devre dışı bırakmak istediğiniz bir programı seçin ve ardından alttaki ‘Devre Dışı Bırak’ seçeneğine tıklayın.

DÜZELTME: Zayıf İnternet Bağlantısı

Cihazınızda İnternet çalışmıyorsa, sabit bir internet bağlantısı olan bir ağa bağlı olup olmadığınızı kontrol edin. Ağ veya sisteminizle ilgili bir sorun olup olmadığını görmek için başka bir cihaz kullanarak ağa bağlanın. Sorun devam ederse yönlendiricinizi yeniden başlatın veya yönlendiriciyi de sıfırlayabilirsiniz.

Kablolu bir bağlantı kullanıyorsanız, tüm kabloların düzgün takıldığından ve hiçbirinin hasar görmediğinden emin olun.

Bazı arka plan uygulamaları da büyük miktarda veri tüketir ve İnternet hızınızı önemli ölçüde düşürebilir. Bu uygulamaları Görev Yöneticisinden durdurmanız gerekir.

Yukarıdaki adımların tümü durumu iyileştirmeye yardımcı olmazsa, sonlarından itibaren herhangi bir sorun için internet servis sağlayıcınızla iletişime geçmeyi deneyin.

İpucu: Windows’u Her Zaman Güncelleyin

Çoğu sorun ve hata, sistemde Windows’un eski bir sürümü çalışırken ortaya çıkar. Her yeni güncellemede büyük ve küçük düzeltmeler, son kötü amaçlı yazılımlar ve bunların tespiti ile ilgili bilgiler ve diğer yükseltmeler bulunur. Bir sistem güncel olduğunda sorunsuz çalışacak ve minimum sorunla karşılaşılacaktır.

Artık Windows’ta yardım almanın birden fazla yolunu ve bazı basit kendi kendine sorun giderme ipuçlarını okuduğunuza göre, Windows 10’da bir sorunu veya hatayı bir dahaki sefere çözmeniz daha kolay olacaktır.

İlginizi Çekebilir!

How to Fix Discord Stream Sharing Discoloration in Windows

Windows’ta Discord Akış Paylaşımı Renk Değişikliği Nasıl Onarılır

Discord ekran paylaşımı sırasında görüntüde bozulma veya renklerin solması mı var? Bu çözümlere göz atın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir