Windows 10'da Bluetooth Nasıl Etkinleştirilir ve Kullanılır

Son yıllarda, kablosuz bağlantılar çok fazla popülerlik kazanmıştır ve kredi Bluetooth bağlantısındaki gelişmelere gitmektedir. Bluetooth, iki cihazı birbirine kablo olmadan bağlamanın en basit yoludur. Bilgisayarınıza klavyeler, fare ve hoparlörler gibi birçok aygıt Bluetooth kullanılarak bağlanabilir. Bunun dışında Bluetooth, iki cihaz arasında veri paylaşmak için de kullanılır. Günümüzde çoğu bilgisayar ve neredeyse tüm cep telefonları Bluetooth […]

Son yıllarda, kablosuz bağlantılar çok fazla popülerlik kazanmıştır ve kredi Bluetooth bağlantısındaki gelişmelere gitmektedir. Bluetooth, iki cihazı birbirine kablo olmadan bağlamanın en basit yoludur.

Bilgisayarınıza klavyeler, fare ve hoparlörler gibi birçok aygıt Bluetooth kullanılarak bağlanabilir. Bunun dışında Bluetooth, iki cihaz arasında veri paylaşmak için de kullanılır. Günümüzde çoğu bilgisayar ve neredeyse tüm cep telefonları Bluetooth özelliğine sahip olduğundan, ikisi arasında kolayca dosya paylaşabilirsiniz.

Bilgisayarınızda dahili Bluetooth yoksa, çevrimiçi olarak bir Bluetooth adaptörü satın alabilir ve bir USB bağlantı noktası üzerinden sisteminize bağlayabilirsiniz. Bluetooth adaptörleri ekonomiktir ve bir tane satın almak cebinizde bir delik açmaz. Tek yapmanız gereken bunları sisteminize bağlamak, gerekli yazılımı / sürücüleri indirmek ve Windows 10 bilgisayarınızda Bluetooth bağlantısı olduğunu fark edecektir.

Bu yazıda, Windows 10’da Bluetooth’un nasıl etkinleştirilip kullanılacağını göreceğiz.

Bluetooth’u Açma

Bluetooth’u Windows Ayarlarından ve eylem merkezinden açabilirsiniz. Eylem merkezi yöntemi nispeten daha basittir, ancak yeni bir cihaz eklemek için yine de Windows Ayarlarına erişmeniz gerekecektir.

Windows Ayarlarından

Bluetooth’u ayarlar aracılığıyla kolayca etkinleştirebilirsiniz. Bluetooth’u açmak için, Başlat Menüsüne sağ tıklayın ve Hızlı Erişim Menüsünden ‘Ayarlar’ı seçin.

Ayarlar’da, ikinci seçenek olan ‘Cihazlar’ı seçin.

Cihazlar’ı seçtiğinizde “Bluetooth ve diğer cihazlar” sekmesi varsayılan olarak açılacaktır. Şimdi, Bluetooth’u açmak için geçiş anahtarına tıklayın. Bluetooth açıldığında, geçiş griden maviye dönecek ve hemen yanında ‘Açık’ belirtilecektir.

Eylem Merkezi aracılığıyla

Eylem Merkezi, Görev Çubuğunun en sağında bulunur. Çeşitli özellikleri açmak ve kapatmak için birkaç kısayol vardır, Bluetooth bunlardan biridir.

Bluetooth’u Eylem Merkezi aracılığıyla etkinleştirmek için, görev çubuğundaki mesaj işaretine benzeyen en sağdaki simgeye tıklayın.

Eylem Merkezi’nde, açmak için ilk satırdaki Bluetooth kutucuğuna tıklayın. Bluetooth açıldığında, döşemenin rengi açıktan koyuya değişir.

Bluetooth şimdi açıldı, ancak bir cihazı bağlayamazsak hala kullanılamaz.

Bir Bluetooth Cihazını Eşleştirme

Kullanmaya başlamadan önce bir cihazı eşleştirmeniz gerekir. Bilgisayarınızı eşleştirmek istediğiniz cihazın Bluetooth’unu etkinleştirin ve keşfedilebilir olduğundan emin olun (eşleştirme modunda).

Cihazlar’da “Bluetooth ve diğer cihazlar” sekmesini açın. Bir cihazı eşleştirmek için ‘Bluetooth veya başka bir cihaz ekle’ye tıklayın.

‘Cihaz ekle’ penceresi açılacaktır. Eklemek istediğiniz cihaz tipini seçin. Her türün altına düşen cihazlar verilmiştir. Devam etmek için uygun seçeneği seçin.

Şimdi, son pencerede seçtiğiniz kategoriye giren yakındaki kullanılabilir Bluetooth cihazlarının bir listesini göreceksiniz.

Cihazı eşleştirmek için ‘Bağlan’a tıklayın. Ayrıca, bir cep telefonu veya benzer bir cihazla eşleştirme yapıyorsanız, o cihazda da eşleştirmeyi onaylamanız gerekecektir. Bazı cihazlarla eşleşirken PIN’i kontrol etmeniz gerekir, diğer cihazlarda ise PIN’i doğrulamanıza gerek kalmaz ve eşleştirmek için bağlan’a tıklamanız yeterlidir.

Bir cihaz eşleştirildiğinde, ilgili başlığın altındaki ‘Bluetooth ve diğer cihazlar’ sekmesinde görünecektir. Burada, ‘Ses’ altında görülebilen iki eşleştirilmiş hoparlörümüz var.

Bluetooth üzerinden Dosya Paylaşımı

Bluetooth ilk olarak cep telefonlarında başlatıldığında, dosya ve görüntü paylaşmak için kullanılıyordu. Artık Bluetooth bağlantısı ile çok daha fazlasını yapabiliriz, ancak dosya paylaşmak hala en çok kullanılan özelliklerden biridir. Bluetooth üzerinden dosya paylaşmaya başlamadan önce, her iki cihazda da Bluetooth’un açık olduğundan ve dosyayı alan cihazın bulunabilir olduğundan emin olun.

Dosyaları Bluetooth üzerinden paylaşmak için, Bluetooth ve diğer cihazlar sekmesinde ‘Bluetooth ile dosya gönder veya al’ seçeneğini seçin.

‘Bluetooth Dosya Aktarımı’ penceresi açılacaktır. Bir dosya paylaşmak istiyorsanız, ilk seçeneği seçin veya bir dosya almak istiyorsanız ikinciyi seçin.

Verileri paylaşmak istediğiniz cihazı seçin ve ardından ‘İleri’ye tıklayın.

Sisteminize göz atın ve paylaşmak istediğiniz dosyayı seçin. Dosyayı seçtikten sonra, alttaki ‘İleri’ye tıklayın.

Dosya aktarımının durumunu, tamamlanana kadar bir sonraki sayfada göreceksiniz. Dosya paylaşımını tamamlamak için adımları izleyin ve ardından Bluetooth Dosya Aktarımı penceresini kapatın.

Bluetooth Bağlantısı Sorununu Giderme

Bluetooth üzerinden dosyaların nasıl açılacağını, eşleştirileceğini ve paylaşılacağını zaten tartışmıştık. Bazen Bluetooth özelliği beklendiği gibi çalışmaz ve bir cihaza bağlanırken veya bu cihaz üzerinden dosya paylaşırken sorunlarla karşılaşabiliriz. Bu nedenle, Bluetooth ile ilgili sorunları çözmek için temel sorun giderme yöntemlerini anlamalıyız.

Bluetooth Durumunu Kontrol Edin

Bir cihaza bağlanmada sorun yaşıyorsanız, her iki cihazda da Bluetooth’un etkinleştirildiğinden ve cihazların görünür / bulunabilir olduğundan emin olun. Çoğu zaman, Bluetooth’u açıyoruz, ancak cihazı keşfedilebilir kılmayı unutuyoruz, böylece cihaza bağlanmamızı engelliyoruz.

Cihaz keşfedilebilir değilse, zaten eşleştirilmişse ona bağlanabilirsiniz ancak yeni bir cihazla eşleştiremezsiniz. Sorunu çözmek için her iki cihazı da görünür hale getirin ve sorunun çözülüp çözülmediğine bakın.

Bilgisayarı yeniden başlat

Bluetooth bağlantısıyla ilgili sorunlarla karşılaştığınızda bilgisayarınızı yeniden başlatmak sorunun çözülmesine yardımcı olabilir. Bilgisayarı yeniden başlattığınızda, bilgisayar önyükleme işlemini yürütür ve işletim sistemi yeniden yüklenir, bu da birden çok hatayı ortadan kaldırabilir.

Sisteminizi yeniden başlatın ve sorunun çözülüp çözülmediğine bakın. Değilse, sonraki adıma geçin.

Bluetooth’u yeniden başlatın

Bluetooth’u devre dışı bırakın ve birkaç saniye sonra etkinleştirin. Bu, birçok sorunun çözülmesine yardımcı olacaktır ve muhtemelen en kolay sorun giderme tekniğidir.

Bluetooth’u kapatmak için Eylem Merkezine gidin ve kapatmak için Bluetooth kutucuğuna tıklayın. Tekrar açmak için üzerine tıklayın. Bluetooth kapatıldığında, döşemenin rengi açılırken etkinleştirildiğinde koyulaşır.

Pozisyonu veya Cihazı Değiştirin

Bağlanacak iki cihaz arasında çok fazla engel varsa, bunları bağlarken sorunla karşılaşabilirsiniz. Cihazları aralarında hiçbir engel olmayacak şekilde birbirine yaklaştırın ve sorunun çözülüp çözülmediğine bakın.

Hala belirli bir cihaza bağlanamıyorsanız, başka bir cihaza bağlanmayı deneyin. İkinci cihaza bağlanabiliyorsanız, başlangıçta bağlanmaya çalıştığınız cihazla ilgili bir sorun vardır. Bağlanamıyorsanız, Bluetooth’u tekrar kullanmaya başlayabilmeniz için bilgisayarda düzeltilmesi gereken bir sorun vardır.

Cihazı Yeniden Eşleştir

Bluetooth bağlantı sorunu devam ederse, cihazı kaldırıp tekrar eşleştirmeyi deneyin. Bazen eşleştirmeyle ilgili bir sorun olabilir, sonuç olarak cihaza bağlanamazsınız.

Bir cihazı kaldırmak için ‘Bluetooth ve diğer cihazlar’ sekmesine gidin ve kaldırmak istediğiniz cihaz adını tıklayın. Şimdi ‘Cihazı kaldır’a tıklayın ve cihaz eşlenmeyecektir.

Cihazla yeniden eşleştirmek için yukarıda ‘Bluetooth Cihazını Eşleştirme’ alt başlığı altında belirtilen adımları izleyin.

Sorun Gidericiyi Çalıştır

Sorun giderici, Bluetooth bağlantısında sorunlara neden olan sorunu kolayca belirleyebilir ve bunları ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilir. Windows sorun gidericiyi çalıştırdığınızda, yalnızca bilgisayarınızın sağlığını etkilemeyen değişiklikler yapmanız istenir.

Sorun gidericiyi çalıştırmak için Ayarlar’ı açın ve son seçenek olan ‘Güncelleme ve Güvenlik’i seçin.

Güncelleme ve Güvenlik’te, erişmek için ‘Sorun Giderme’ sekmesine tıklayın.

Sorun giderici seçenekleri bu pencerede görüntülenmezse, ‘Ek sorun giderici’yi tıklayın.

Ek sorun gidericide, ‘Bluetooth’u seçin ve ardından hemen altındaki’ Sorun gidericiyi çalıştır’ı tıklayın.

Windows sorunu giderecek ve sorunu gidermek için gerekli değişiklikleri yapacaktır. Ayarlardaki bazı değişiklikler kullanıcının onayını gerektirir, bu nedenle Bluetooth bağlantısıyla ilgili sorunu çözmek için sorun giderici penceresindeki adımları izleyin.

Bluetooth Sürücülerini Güncelleyin

Windows, bağlı herhangi bir aygıtın sürücülerini otomatik olarak indirip yükler. Aynısı Bluetooth için de geçerlidir. Üretici sürücüler için güncellemeler yayınlar ve çoğu zaman Windows bunları kullanıcı tarafından herhangi bir müdahale olmaksızın kendi kendine günceller. Windows’un sürücüyü güncellemediği ve Bluetooth ile ilgili sorunlara yol açabileceği zamanlar vardır.

Bluetooth sürücülerini güncellemek için, arama menüsünde ‘Aygıt Yöneticisi’ni arayın ve açın.

Bluetooth’u arayın ve listeden sorunlarla karşılaştığınız Bluetooth cihazına sağ tıklayın ve ardından içerik menüsünden ‘Sürücüyü güncelle’ seçeneğine tıklayın.

Windows’un sürücüyü aramasına izin vermeniz önerilir, bu nedenle ilk seçeneği seçin.

Windows şimdi mevcut güncellemeleri arayacaktır. Varsa, Bluetooth bağlantılarıyla ilgili sorunu çözmek için bunları indirin ve kurun.

Artık bilgisayarınızda Bluetooth kullanma ve sorun giderme hakkında neredeyse her şeyi tartıştığımıza göre, herhangi bir sorunla karşılaşmamalısınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top