Windows 10 Video Oynatıcı Sorunlarını Düzeltmenin 9 Yolu

Windows 10 bilgisayarınızdaki tüm video oynatıcı sorunları için 9 hızlı ve basit düzeltme.

Windows 10 sisteminizde video izlerken oynatma sorunlarıyla mı karşılaşıyorsunuz? Bunun birkaç nedeni olabilir ve hatayı düzeltmek için bunları tanımlamanız gerekir. Bu nedenle, düzeltmelere geçmeden önce, video oynatma sorunlarına yol açan çeşitli sorunları anlamanız zorunludur.

Windows 10’da Video Oynatma Hatalarının Genel Nedenleri

Hem yerel oynatma hem de web tarayıcısındaki videolar için video oynatma hataları meydana gelebilir. Bazı sorunlar veya yanlış yapılandırılmış ayarlar her ikisinde de hatalara yol açarken, diğerleri özellikle birini etkiler.

Artık hataya neden olan çeşitli sorunları bildiğinize göre, çeşitli düzeltmelerde size yol göstermenin zamanı geldi.

1. Windows’u güncelleyin

Yerleşik video oynatıcıyla veya diğer oynatma sorunlarıyla ilgili hatalarla karşılaşıyorsanız, Windows güncellemelerini arayın. Her güncellemede, Windows önceki sürümdeki birçok hatayı ve hatayı düzeltir.

Windows’u güncellemek için, WINDOWS + I tuşlarına basın ve ardından seçeneklerden’ Güncelle ve Güvenlik’i tıklayın.

Şimdi, ‘Windows Update’ sekmesinde, ‘Güncellemeleri kontrol et’i tıklayın. Mevcut tüm güncellemeler şimdi indirilecek ve sisteminize yüklenecektir.

Güncelleme tamamlandıktan sonra, video oynatıcı veya oynatma ile ilgili sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol edin. Bir sonraki düzeltmeye geçmezse.

2. İşlemci Oranını Artırın

İşlemci oranını artırmak, herhangi bir yazılım kodlayıcı kullanılıyorsa video oynatıcıyı veya oynatma hatasını düzeltmeye yardımcı olabilir. İşlemci hızını artırarak, CPU’dan maksimum gücü almaya çalışıyorsunuz ve bu da oynatmayı iyileştirecek. Devam etmeden önce, aşağıdaki adımları uygulamak için yönetici olarak oturum açtığınızdan emin olun.

İşlemci oranını artırmak için, “Başlat Menüsü” nde “Denetim Masası” nı arayın ve ardından arama sonuçlarından uygulamayı başlatın.

Ardından, sağ üst köşedeki arama kutusuna ‘Güç’ yazın.

‘Güç Seçenekleri’ en üstte belirtilecektir. Altındaki ‘Güç planını düzenle’yi seçin.

Şimdi, alttaki ‘Gelişmiş güç ayarlarını değiştir’e tıklayın.

Ardından, ‘İşlemci güç yönetimi’ne ve ardından altındaki’ Maksimum işlemci durumu’na çift tıklayın. Şimdi, her biri için belirtilen işlemci hızına sahip ‘Pilde’ ve ‘Takılı’ olmak üzere iki seçenek bulacaksınız. Şimdi, yüzdeyi tıklayın ve her iki durumda da ‘% 100’e yükseltin ve değişiklikleri uygulamak ve pencereyi kapatmak için alttaki’ Tamam’ı tıklayın.

Sisteminizi yeniden başlatın ve video oynatıcının veya oynatma hatasının düzeltilip düzeltilmediğini kontrol edin ve videoyu herhangi bir engel olmadan oynatabilirsiniz.

3. Donanım Hızlandırmayı Devre Dışı Bırakın

Donanım hızlandırma, hem yerel hem de web tarayıcısında video oynatmanın arkasındaki neden olabilir.

Fazla çaba harcamadan bilgisayardaki donanım hızlandırmayı kolayca devre dışı bırakabilirsiniz. Devre dışı bıraktıktan sonra, video oynatıcıdaki yerel oynatma hatasının çözülüp çözülmediğini kontrol edin. Düzeltmenin birçok kullanıcı için etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Web tarayıcısında video oynatma sorunlarını düzeltmek için makaleyi açın ve donanım hızlandırmayı devre dışı bırakma ve Chrome, Firefox, Edge ve Opera’da WideVine’ı güncelleme adımlarında size yol gösteren son iki bölüme gidin. Tamamlandıktan sonra hatanın giderilip giderilmediğini kontrol edin.

4. Video Oynatıcıyı Güncelleyin

Bu, ‘Video Oynatıcı’da video oynatma sorunlarına yol açan yaygın sorunlardan biridir. Yerleşik video oynatıcıyı Windows’ta veya diğer üçüncü taraf uygulamalarında kullanıyor olsanız da, bir sorunla karşılaştığınızda güncellemeleri manuel olarak kontrol etmeniz şarttır.

Oyuncuların çoğunun yerleşik bir güncelleme seçeneği vardır, ancak bulamazsanız, web sitesine gidin ve daha yeni bir sürüm olup olmadığını kontrol edin. Varsa, video oynatıcıyı güncelleyin ve oynatma sorunu çözülecektir.

5. Ekran Sürücülerini Güncelleyin

Eski sürücüler, video oynatma ile ilgili sorunlara da yol açabilir. Windows sürücülerinizi aramasına ve güncellemesine rağmen, sürücü güncellemelerini manuel olarak kontrol etmelisiniz. Sürücüyü güncellemek için, Windows’un sisteminizdeki en iyi sürücüyü aramasına izin verebilir ya da sistemden yüklemeyi manuel olarak seçebilirsiniz. Sürücüler, üreticinin web sitesinde bulunabilir.

Ekran sürücüsünü güncellemek için, “Başlat Menüsü” nde “Aygıt Yöneticisi” ni arayın ve ardından arama sonucunu tıklayarak başlatın.

‘Aygıt Yöneticisi’ penceresinde, ‘Ekran bağdaştırıcıları’ seçeneğine çift tıklayın.

Ardından, altındaki sürücüye sağ tıklayın ve içerik menüsünden ‘Sürücüyü güncelle’ seçeneğini seçin.

Sürücüleri Güncelle penceresi açılacaktır. Artık Windows’un bilgisayarda mevcut en iyi sürücüyü aramasına veya manuel olarak yüklemesine izin vermeyi seçebilirsiniz. Ancak, Windows’un sürücüyü aramasına izin vermeniz önerilir. İkinci seçeneği seçtiyseniz, bilgisayarınızdaki sürücü dosyasını bulun ve yükleyin.

Sürücü güncellendikten sonra, video oynatıcının veya oynatma hatasının düzeltilip düzeltilmediğini kontrol edin. Değilse, sonraki düzeltmeye geçin.

6. Video Formatını Dönüştür

Oynatmaya çalıştığınız videonun oynatıcı tarafından desteklenmemesi ihtimali vardır. Video oynatıcı biçimi desteklemiyorsa, videoyu desteklenen bir biçime dönüştürebilirsiniz.

Web’de bir formattan diğerine kolay dönüşüm sağlayan çeşitli üçüncü taraf uygulamaları vardır. Hızlı, etkili ve kullanıcı dostu bir arayüze sahip olduğu için ‘VLC Media Player’ı kullanmanızı öneririz.

Video formatını dönüştürmek için, ‘DÜZELTME: Windows 10’da Video Gecikmesi veya Kekemelik Sorunları’ makalesine gidin ve ‘VLC Media Player ile Videolar için Gecikmeyi ve Teklemeyi Düzeltme’ alt başlığının ‘Düzelt 3’ altındaki talimatları izleyin.

7. Ses Kayıttan Yürütmeyi Ayarlayın

Çoğu zaman, ses oynatımını ayarlamak video oynatıcıyı veya oynatma hatasını düzeltmeye de yardımcı olabilir. Tek yapmanız gereken, ses oynatımının bit hızını düşürmektir.

Ses çalmayı ayarlamak için, görev çubuğunun sağındaki ‘Hoparlör’ simgesine sağ tıklayın ve ardından menüden ‘Ses ayarlarını aç’ı seçin.

‘Ayarlar’ penceresinde, sağ üst tarafa yakın ‘İlgili Ayarlar’ altında ‘Ses Kontrol Paneli’ni tıklayın.

‘Ses’ kutusunda, mevcut oynatma cihazını seçin ve ardından alttaki ‘Özellikler’e tıklayın.

‘Hoparlör Özellikleri’ kutusu açılacaktır. ‘Gelişmiş’ sekmesine gidin, kutuya tıklayın ve ardından açılır menüden ilk seçeneği seçin.

İlk seçeneği seçtikten sonra, değişiklikleri uygulamak için alttaki ‘Tamam’ı tıklayın.

Şimdi videoyu oynatın ve daha önce karşılaştığınız sorunların çözülüp çözülmediğini kontrol edin.

8. Media Codecs Pack’i İndirin

Bir video oynatıcı veya oynatma sorununa yol açan yaygın sorunlardan biri, belirli codec bileşenlerinin olmamasıdır. Bu nedenle, uyumsuzluk sorunlarını gidermek için bir codec paketi indirin. İndirmek için ya microsoft.com/en-us adresine gidin ve paketi oradan alın ya da güvenilir bir üçüncü taraf kaynağa gidin.

Dosyayı indirdikten sonra, başlatın ve ardından kurulum işlemini tamamlamak için ekrandaki talimatları izleyin. Kurulum tamamlandıktan sonra videoyu hatasız izleyip izleyemeyeceğinizi kontrol edin.

9. Sistem Geri Yükleme’yi çalıştırın

Bir güncellemeden sonra veya ayarlarda bazı değişiklikler yaptıktan sonra hatayla karşılaşmaya başladıysanız, Windows’u daha önceki bir noktaya geri yüklersiniz. Sistem Geri Yükleme, Windows’u daha önceki bir noktaya döndürür. Windows, siz herhangi bir önemli değişiklik yapmadan veya bir güncelleme yüklemeden önce otomatik olarak bir geri yükleme noktası oluşturur, böylece bir şeyler ters giderse, her zaman her şeyin yolunda gittiği aşamaya geri dönebilirsiniz. Manuel olarak da bir geri yükleme noktası oluşturabilirsiniz.

Windows’u geri yüklemek için, “Başlat Menüsü” nde “Sistem Geri Yükleme” yi arayın ve arama sonuçlarından “Geri Yükleme Noktası Oluştur” seçeneğini tıklayın.

Ardından, ‘Sistem Koruması’ sekmesinin altındaki ‘Sistem Geri Yükleme’yi tıklayın.

‘Sistem Geri Yükleme’ penceresi şimdi açılacaktır. Devam etmek için alttaki ‘İleri’ye tıklayın.

Ardından, ekranda listelenenlerden bir geri yükleme noktası seçin ve alttaki ‘İleri’ye tıklayın.

Üstte belirtilen ayrıntıları doğrulayın ve ardından geri yükleme işlemini başlatmak için alttaki ‘Bitir’i tıklayın.

İşlemin tamamlanması için sistem yeniden başlatılacaktır, bu nedenle veri kaybını önlemek için tüm açık dosyaları kaydedin. Ayrıca, sistem geri yükleme, sisteminizdeki hiçbir dosyayı etkilemez, ancak ayarları geri yükler ve son zamanlarda yüklenen programları kaldırır.

Sistem geri yüklendikten sonra, video oynatıcınız mükemmel şekilde çalışacak ve oynatma sorunları ortadan kalkacaktır.

Video oynatıcı ve oynatma sorunu çözüldükten sonra Windows 10’da video oynatmak bir kez daha eğlenceli olacak. Ayrıca, Windows’taki hataların çoğunun kolayca düzeltilebileceğini ve bunlar için endişelenmenize gerek olmadığını unutmayın.

İlginizi Çekebilir!

How to Fix Discord Stream Sharing Discoloration in Windows

Windows’ta Discord Akış Paylaşımı Renk Değişikliği Nasıl Onarılır

Discord ekran paylaşımı sırasında görüntüde bozulma veya renklerin solması mı var? Bu çözümlere göz atın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir