Ubuntu ile Bozuk Windows NTFS Dosya Sistemi Nasıl Onarılır

Windows'unuzu önyükleme yapamıyorsanız veya Windows'un NTFS bölümünü kurmakta sorun yaşıyorsanız, Ubuntu her zaman işleri düzeltmek için oradadır.

Kaçınız PC’niz açılırken o batma hissini yaşadınız? Bilirsiniz, Windows önünüze düşmeden ve top oynamayı reddetmeden önce zihninizin arkasında “bu normalden daha uzun sürüyor” diyen hafif bir kıkırdama.

Bozuk Windows kurulumunuzu onarmak söz konusu olduğunda, Ubuntu’nun da orada kullanımları vardır. Windows’ta dosya sisteminizi veya ana önyükleme kaydınızı kırarsanız, korkmayın, her şey kaybolmaz. Windows işletim sistemiyle ilgili sorunları gidermek için Ubuntu’yu kullanabilirsiniz. Bu teknik, herhangi bir Ubuntu tabanlı Linux dağıtımında çalışmalıdır.

Ubuntu’yu İndirin, Yükleyin ve Önyükleyin

Halihazırda çift önyüklemeli bir Ubuntu ve Windows makinesine sahip olanlarınız bu adımı atlayabilir.

Canlı bir USB çubuğunuz yoksa, bir tane tutmanız gerekecek. Ama önce, resmi Ubuntu kurulum ISO’sunu indirmeniz gerekecek.

İndirin: Ubuntu ISO

Tamamlandığında, şimdi yeni bir önyüklenebilir Ubuntu USB oluşturma zamanı. Bir ISO dosyasından önyüklenebilir bir USB oluşturmak için birkaç araç vardır, ancak kullanımı kolay, sezgisel bir arayüz ile birlikte gelen balenaEtcher’ı kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ISO dosyasını ve medya cihazını seçip Flash’a basmak .

Çift önyükleme yapıyorsanız, bu, önyükleme sırasında Windows yerine Ubuntu’yu seçmenin basit bir adımıdır. Canlı USB çubukları ve CD’ler için, PC’niz önyüklenirken BIOS kurulumuna girmeniz (genellikle F2 veya Del ‘e basarak ) ve önyükleme aygıtlarınızı, ana sabit sürücünüzden önce önyükleme yapmak üzere USB aygıtınıza veya CD sürücünüze öncelik verecek şekilde ayarlamanız gerekecektir. .

Her şeyi doğru yaptıysanız, Ubuntu önyükleyicisinin göründüğünü göreceksiniz. Buradan, Try Ubuntu’yu seçerek doğrudan canlı işletim sistemine önyükleme yapmak isteyeceksiniz . Bir veya iki dakika sonra masaüstünün göründüğünü göreceksiniz ve başlamaya hazırız.

Bozuk Windows NTFS Bölümünü Düzeltme

Neyse ki, Ubuntu’daki eskimiş Windows NTFS bölümünüzü onarmayı denemek için bir NTFS tutarlılık denetimi planlayabilirsiniz, ancak önce bazı paketleri yüklemeniz gerekecek. Bunun Ubuntu’ya bağlanmayı reddeden herhangi bir NTFS sürücüsü ile çalışması gerektiğini belirtmekte fayda var.

Bir terminal açın ve şu komutu yazarak NTFS-3G’yi kurun:

sudo apt install ntfs-3g

Artık Windows kurulumunuzu düzeltmeye başlayabilirsiniz. İlk önce, Windows bölümünüzü bulun. Terminalde şunu yazın:

sudo fdisk -l

Çıktı:

Şuna benzeyen bir giriş arıyorsunuz:

/dev/sda9 * 638 12312 93773824 8.9G Microsoft basic data

Önemli olan /dev/sda9 , bize Windows bölümünün nereye monte edildiğini söyler ve “Microsoft temel verileri”, bölümün Microsoft Windows formatlı bir cihaz olduğunu bilmemizi sağlar. Ayrıca Windows sürücüsünü bölümün boyutuna bakarak da tanımlayabilirsiniz ( 8.9G ).

Bu durumda, /dev/nvme0n1p9 , Windows’un bir NVMe SSD’de olduğu ve bölüm numarasının dokuz olduğu anlamına gelir. Genellikle, Windows bölümünüz bir sabit sürücüde bulunuyorsa, aygıt adı /dev/sdax olur , burada x bir sayıdır.

Bu bilgilerle donanmış olarak, bölümü düzeltmeye çalışmak için ntfsfix komutunu kullanmanız gerekir. Terminalde aşağıdakileri yazın:

sudo ntfsfix /dev/<device name>

< device name> öğesini Windows bölümünüzle değiştirin (örn. /dev/nvme0n1p9 ) ve parolanızı girin. NTFS-3G şimdi sürücünüzü bağlayacak ve tutarlılık için kontrol edecek ve bulunan tüm hatalar otomatik olarak düzeltilmelidir.

Durumu değerlendirmek için bilgisayarınızı yeniden başlatın ve her şey yolunda giderse Windows’un sorunsuz bir şekilde başlatıldığını göreceksiniz.

Bozuk Bir Ana Önyükleme Kaydını Düzeltme

Windows’un önyükleme kaydıyla ilgili bir sorununuz varsa, bunu Ubuntu içinden de düzeltebilirsiniz. Ubuntu’ya zaten önyükleme yaptığınızı varsayarsak, terminali açın ve çalıştırın:

sudo os-prober

Ardından, komut satırına aşağıdakileri girerek GRUB yapılandırma dosyasını yeniden oluşturun:

sudo update-grub

GRUB şimdi depolama aygıtınızdaki Windows EFI bölümünü belirleyecek ve onu girişine eklemeye çalışacaktır. Muhtemelen makinenizi şimdi yeniden başlatmak isteyeceksiniz, sadece yaptığınız gibi canlı CD/USB aygıtlarını çıkardığınızdan emin olun.

Alternatif olarak, LILO önyükleyicisini kullanabilirsiniz. Önce şunu yazarak sisteminize kurun:

sudo apt install lilo

Kuruluma devam etmek için şifrenizi girin; Yol boyunca birkaç uyarı alabilirsiniz.

Şimdiye kadar, Windows yükleme bölümünün aygıt adını biliyor olmalısınız. Kaçırdıysanız, şunu yazın:

sudo fdisk -l

Windows kurulumunuzla ilgili “Microsoft temel veri” bölümünü bulun ve şunu yazın:

sudo lilo -M /dev/<device name> mbr

< device name> öğesini Windows bölümünüzle değiştirin (örn . /dev/sda2 ) ve Enter ‘a basın . LILO, ana önyükleme kaydınızı geri yüklemeye çalışacaktır. Sorunun devam edip etmediğini kontrol etmek için sisteminizi yeniden başlatın.

Ubuntu’daki Windows Bölümlerinden Verileri Kurtarın

Bir Windows yüklemesiyle ilgili sorun yaşıyorsanız ve her şeyi denediyseniz ve hala çalışmıyorsa, hala umut var demektir. Bölmeyi monte edebileceğinizi ve ihtiyacınız olacağını düşündüğünüz kadar veri kurtarabileceğinizi unutmayın. Terminali kullanarak aşağıdaki komutları tek tek girin:

sudo mkdir /media/windows
sudo ntfs-3g -o force,rw /dev/<device name> /media/windows

< Aygıt adı> öğesini Windows bölüm konumunuzla değiştirin; sürücü masaüstünüzde açılmalıdır. mkdir komutu, Windows dosya sisteminin bağlanacağı bir dizin oluşturdu ve ardından ntfs-3g komutunu kullanarak dosya sistemini yeni oluşturulan klasöre bağladınız.

Windows dosya sisteminden tüm önemli verileri Linux bölümünüze kopyalayın. Daha sonra bunu çıkarılabilir bir ortama aktarabilir ve sorunu Windows yüklemesiyle düzelttikten sonra geri yükleyebilirsiniz.

Ubuntu Kullanarak Windows Sorunlarını Giderme

Ubuntu pastırmayı yakın zamanda kurtardı mı? Windows ile ilgili bu tür sorunları gidermek için hemen hemen tüm diğer Linux sistem onarım dağıtımlarını kullanabilirsiniz. SystemRescue ve Ultimate Boot CD gibi bazı dağıtımlar tamamen işletim sistemi önyüklemesi, dosya sistemi ve daha fazlasıyla ilgili sorunları düzeltmeye ve onarmaya odaklanır.

Ubuntu masaüstü size hitap ediyorsa, belki de Ubuntu’yu Windows masaüstünüze kurmayı düşünmelisiniz. Veya daha da iyisi, Ubuntu’yu Windows ile çift önyükleme yapabilirsiniz, ancak önce çift önyüklemeyle ilişkili risklerin farkında olduğunuzdan emin olun.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top